Έχει παρέλθει ένας χρόνος απ’ όταν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ προειδοποιούσαν πως ο νέος κορωνοϊός SARS-CoV-2 μπορεί να μεταδοθεί αερογενώς. Διανύοντας πλέον το τέταρτο επιδημικό κύμα και γνωρίζοντας ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί ακόμα και με την ομιλία, οι έρευνες στέφονται στις νέες παραλλαγές και μεταλλάξεις του και πώς διαμορφώνουν την κατάσταση.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Maryland σχετικά με την αερογενή μετάδοση του ιού, η μετάλλαξη Άλφα (βρετανική) ευθύνεται για εκπομπή στην ατμόσφαιρα 43 ή 100 φορές μεγαλύτερου ιικού φορτίου από τα εκπνεόμενα σταγονίδια φορέων του ιού συγκριτικά με όσους έχουν μολυνθεί από τα αρχικά στελέχη του. Όπως υπογραμμίζουν οι ερευνητές της μελέτης που δημοσιεύεται στο Clinical Infectious Diseases, οι μετρήσεις αφορούν την περίοδο που η εν λόγω μετάλλαξη ήταν επικρατούσα.

Η μελέτη διαπίστωσε ακόμα ότι η χρήση υφασμάτινης ή χειρουργικής μάσκας μείωσε στο μισό το ιικό φορτίο που απελευθερώνεται κατά την εκπνοή.

Οι ερευνητές εξέφρασαν την ανησυχία τους, δεδομένου πως τα ευρήματα αφορούν την εποχή πριν την επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα (ινδική), η οποία υπολογίζεται 100% πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού που ανιχνεύθηκε στην Ουχάν και 50% πιο μεταδοτική από την Άλφα. «Η έρευνά μας δείχνει ότι οι μεταλλάξεις βελτιώνουν συνεχώς την ικανότητά τους να μεταδίδονται μέσω του αέρα συνεπώς, είναι απαραίτητος ο καλύτερος εξαερισμός των χώρων και η χρήση σφιχτής μάσκας συνδυαστικά με τον εμβολιασμό για να διακοπεί η μετάδοση του ιού», ανέφερε ο Δρ Don Milto, καθηγητής Περιβαλλοντολογικής Υγείας στην Ιατρική Σχολή.

Μια ακόμη διαπίστωση που εξέπληξε δυσάρεστα τους ερευνητές, ήταν πως η ποσότητα του ιού από τα αιωρούμενα μικροσταγονίδια μολυσμένων με το μεταλλαγμένο στέλεχος Άλφα ήταν 18 φορές μεγαλύτερη απ’ ό,τι θα αναμενόταν από το αυξημένο ιικό φορτίο στα ρινικά επιχρίσματα και το σάλιο των ασθενών.

Εν κατακλείδι, οι ερευνητές υπογράμμισαν πως η ικανότητα του ιού να αυξάνει τη δυνατότητα της αερογενούς του μετάδοσής του δείχνει πως δεν έχει φτάσει ακόμα το τέλος για τις μάσκες και πως, φορώντας τες, δεν προφυλάσσουμε μόνο τον εαυτό μας αλλά και τους ανθρώπους του περιβάλλοντός μας.

 

Διαβάστε επίσης

Πιο αποτελεσματικές οι χειρουργικές από τις υφασμάτινες μάσκες, σύμφωνα με νέα έρευνα

Κορωνοϊός – Μάσκα: Να τη φοράμε σε εξωτερικούς χώρους ή όχι;

Κορωνοϊός – Ασθενείς: Ο ένας στους δύο συνεχίζει να νοσεί ενώ έχει αναρρώσει! Τα ύποπτα συμπτώματα