Μια ευχάριστη συνήθεια προτείνεται μετά από μια καρδιολογική επέμβαση με σκοπό να διευκολύνει την κινητικότητα του εντέρου, να συμβάλλει στην ανακούφιση των ασθενών και πιθανώς να οδηγήσει σε ταχύτερο εξιτήριο σύμφωνα με νέα ερευνα. Πρόκειται για τη μάσηση τσίχλας!
Οι τσίχλες μπορούν να συμβάλουν στην πρόληψη του μετεγχειρητικού ειλεού και του ταχύτερου εξιτηρίου, ισχυρίζεται πρόσφατη μελέτη από το Ιατρικό Κέντρο Crozer-Chester που παρουσίασε τα ευρήματά της στο 18ο Ετήσιο Συνέδριο Περιεγχειρητικής και Εντατικής Φροντίδας της Ένωσης Θωρακοχειρουργών. Σύμφωνα με τη μόνιμη ιατρό από το Crozer-Chester, Δρ Sirivan S. Seng, πρόκειται για την πρώτη έρευνα που εξέτασε την επίδραση δραστηριότητας σε καρδιοπαθείς μετά το χειρουργείο.
Η μελέτη συμπεριέλαβε δύο ομάδες ασθενών από το Crozer-Chester που υποβλήθηκαν σε επεμβάσεις ανοικτής καρδιάς, αντικατάστασης βαλβίδας και αντικατάστασης/αποκατάστασης μητροειδούς βαλβίδας κατά τα διαστήματα 2017-2020 (341 ασθενείς) και 2013-2016 (496). Μόνο για την ομάδα του πρώτου διαστήματος, στο μετεγχειρητικό πρόγραμμα προστέθηκε η μάσηση τσίχλας χωρίς ζάχαρη.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μόλις δύο ασθενείς (0,59%) που μασούσαν τσίχλα εμφάνισαν μετεγχειρητικό ειλεό έναντι 17 ασθενών (3,34%) από την άλλη ομάδα.
Η ανέξοδη και ασφαλής παρέμβαση της μάσησης τσίχλας, η οποία θα μπορούσε να εφαρμοσθεί μετεγχειρητικά και για άλλες επεμβάσεις πλην της καρδιάς, αποδεικνύεται σωτήρια. Αν και δεν αποτελεί σοβαρό λόγο ανησυχίας, σύμφωνα με τη Δρ Seng, η αναμενόμενη μετεγχειρητική διαταραχή της λειτουργίας των εντερικών ελίκων και της κινητικότητας του εντέρου -αφορά περίπου το 5,5% των ασθενών- μπορεί να προκαλέσει κοιλιακές κράμπες, φούσκωμα, ναυτία, έμετο, δυσκοιλιότητα και δυσκολία κατανάλωσης ανεκτών τροφίμων. Η δυσφορία, η αργή ανάρρωση και η παρατεταμένη νοσηλεία που συνήθως συνοδεύουν τη μετεγχειρητική επιπλοκή θα επιφέρουν τη σωματική, συναισθηματική και οικονομική επιβάρυνση των ασθενών.
H μάσηση τσίχλας λειτουργεί ως ένας μηχανισμός διέγερσης του γαστρεντερικού σωλήνα και εικονικής σίτισης, της διαδικασίας που συμβαίνει δηλαδή κατά την πρόσληψη υγρών και στερεών τροφίμων (sham feeding).
Τα πρόσφατα ευρήματα επιδοκίμασαν και επιστήμονες που δεν συμμετείχαν στη μελέτη, όπως του Δρ Rakesh C. Arora από τον Νοσοκομείο St. Boniface του Καναδά, για τον οποίο η ιδέα ότι κάτι απλό όπως η μάσηση τσίχλας μπορεί να μειώσει τα ποσοστά μιας αναμενόμενης ανεπιθύμητης ενέργειας μετά από επέμβαση καρδιάς είναι εξόχως ελκυστική. «Ανάμεσα σε εκατοντάδες ασθενείς που υποβλήθηκαν σε καρδιοχειρουργική επέμβαση και στους οποίους δόθηκε να μασήσουν τσίχλα μετά την αποδιασωλήνωσή τους, λιγότεροι από 1 στους 100 εμφάνισαν ειλεό. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή, πενταπλάσια σχεδόν μείωση σε σύγκριση με τον ιστορικό μέσο όρο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Διαβάστε επίσης
Στεφανιαία νόσος: Η γρήγορη και ασφαλής εξέταση των 25′ που συμφέρει
Οι καρδιοπαθείς δεν χρειάζονται αντικαταθλιπτικά – Να τι θα τους βοηθήσει