Η παχυσαρκία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης άγχους και κατάθλιψης στα παιδιά και τους εφήβους, ασχέτως των παραδοσιακών παραγόντων κινδύνου, όπως το γονεϊκό ψυχιατρικό υπόβαθρο και η κοινωνικοοικονομική κατάσταση, σύμφωνα με νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία στη Γλασκόβη (28 Απριλίου – 1 Μαΐου).
Πρόκειται για εθνική μελέτη που έγινε σε περισσότερα από 12.000 παιδιά στη Σουηδία, τα οποία είχαν υποβληθεί σε θεραπεία παχυσαρκία και τα οποία συγκρίθηκαν με περισσότερα από 60.000 παιδιά.
Το βασικό συμπέρασμα ήταν ότι τα παχύσαρκα κορίτσια είχαν 43% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν άγχος ή κατάθλιψη συγκριτικά με τα συνομήλικα τους από τον γενικό πληθυσμό. Ομοίως, τα παχύσαρκα αγόρια είχαν 33% μεγαλύτερο κίνδυνο άγχους και κατάθλιψης συγκριτικά με τα συνομήλικά τους.
«Παρατηρούμε ένα ξεκάθαρα αυξημένο κίνδυνο άγχους και καταθλιπτικών διαταραχών στα παιδιά και τους εφήβους με παχυσαρκία που δεν μπορεί να αποδοθεί σε άλλους γνωστούς παράγοντες κινδύνου, όπως η κοινωνικοοικονομική κατάσταση και οι νευροψυχιατρικές διαταραχές. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι τα παιδιά και οι έφηβοι με πρόβλημα παχυσαρκίας θα πρέπει να αξιολογούνται επισταμένως από τους επαγγελματίες υγείας για τυχόν ενδείξεις άγχους και κατάθλιψης», εξήγησε η Louise Lindberg από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας, επικεφαλής της έρευνας.
Η μελέτη
Οι Σουηδοί ερευνητές μελέτησαν κατά πόσο η παχυσαρκία είναι ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για άγχος ή κατάθλιψη, εστιάζοντας σε 12.507 παιδιά 6-17 ετών από το Σουηδικό Αρχείο Παιδικής Παχυσαρκίας, το διάστημα 2005-2015 και τα συνέκριναν με 60.063 άτομα από τον γενικό πληθυσμό, ίδιου φύλου, έτους γέννησης και περιοχής κατοικίας.
Οι ειδικοί συνεκτίμησαν και άλλες παραμέτρους που είναι γνωστό ότι συντελούν σε άγχος και κατάθλιψη, όπως το ιστορικό μετανάστευσης, οι νευροψυχιατρικές διαταραχές, η γονεϊκή ψυχική νόσος και η κοινωνικοοικονομική κατάσταση. Συνολικά, 4.230 παιδιά και έφηβοι είχαν εκδηλώσει άγχος ή κατάθλιψης σε μια περίοδο 4,5 ετών.
Η παχυσαρκία ήταν ξεκάθαρα ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για άγχος και κατάθλιψη στην παιδική ηλικία και την εφηβεία. Τα παχύσαρκα κορίτσια (11,6% έναντι 6,0%) και τα αγόρια (8,0% έναντι 4,1%) ήταν πιθανότερο να διαγνωστούν με άγχος και κατάθλιψη συγκριτικά με τα παιδιά από τον γενικό πληθυσμό, κατά τη διάρκεια της μελέτης.
Σε περαιτέρω ανάλυση που εξαιρέθηκαν τα παιδιά με νευροψυχιατρικές διαταραχές ή οικογενειακό ιστορικό άγχους ή κατάθλιψης, ο κίνδυνος ήταν ακόμα μεγαλύτερος. Συγκεκριμένα, τα παχύσαρκα αγόρια είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν άγχος ή κατάθλιψη από τα αγόρια με φυσιολογικό βάρος, ενώ τα παχύσαρκα κορίτσια είχαν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο.