Με τον καρκίνο του προστάτη να είναι ο δεύτερος πιο συχνός τύπος καρκίνου στους άντρες, δεν αποτελεί έκπληξη η αυξημένη ανησυχία τους. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με νέα ερευνητικά δεδομένα από μικρή μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Prostate, η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη δεν αποτελεί ανησυχητική ένδειξη, τουναντίον, μπορεί να προσφέρει κάποια προστασία στην ανάπτυξη καρκίνου του προστάτη.
«Τα ευρήματα προηγούμενων μελετών υποστήριζαν ότι η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, δεδομένης της κοινής κινητήριας δύναμης τους, όπως η γενετική, οι ορμόνες και η φλεγμονή. Η μελέτη μας όμως θα πρέπει να καθησυχάσει τους άντρες, καθώς η υπερπλασία μπορεί να μειώσει τις πιθανότητές του καρκίνου του προστάτη» τονίζει ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης Δρ. Kiran Nandalur, αντιπρόεδρος διαγνωστικής ακτινολογίας και μοριακής απεικόνισης στο νοσοκομείο Beaumont στο Royal Oak.
Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη είναι αρκετά κοινή στους μεγαλύτερους ηλικιακά άντρες και προκαλεί διάφορες επιπλοκές όπως συχνοούρια, ειδικότερα κατά τις νυχτερινές ώρες, ή μικρότερη ροή ούρων. Αυτό συμβαίνει διότι το κεντρικό μέρος του προστάτη διογκώνεται και εμποδίζει τα ούρα να απελευθερωθούν από την ουρήθρα.
«Επιπλέον, το φαινόμενο αυτό μειώνει τις πιθανότητες όχι μόνο για μια εστία καρκίνου, αλλά και για εκδηλώσεις του καρκίνου σε περισσότερες από μία περιοχές. Με βάση τα ευρήματά μας, η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη έχει τη δυνατότητα να παράγει μηχανική πίεση σε όλο τον αδένα, η οποία εμποδίζει την ανάπτυξη καρκίνου και μειώνει τις πιθανότητες καρκίνου του προστάτη αντίστοιχα» σημειώνει ο Δρ. Nandalur.
Τα αποτελέσματα της έρευνας και η συμβολή των φαρμακευτικών αγωγών
Η ερευνητική ομάδα συνέλεξε στοιχεία από 405 άντρες με καλοήθη υπερπλασία του προστάτη αναζητώντας στοιχεία που υποδηλώνουν καρκίνο του προστάτη σε μαγνητικές τομογραφίες. Διαπίστωσαν ότι όσο το μέγεθος του προστάτη αυξανόταν, τόσο και μειωνόταν ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. Πιο συγκεκριμένα, για κάθε κυβικό εκατοστό αύξησης του όγκου του προστάτη, ο κίνδυνος μειωνόταν κατά περίπου 3%.
Όπως εξηγεί ο Δρ. Nandalur «Το μέγεθος του κεντρικού αδένα μπορεί να βοηθήσει στην εξομάλυνση του κινδύνου για ασθενείς με καρκίνο του προστάτη. Προς το παρόν, οι ασθενείς κατηγοριοποιούνται ως ασθενείς χαμηλού, μεσαίου και υψηλού κινδύνου, χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν η συμβολή των κεντρικών αδένων. Μελλοντικά όμως, ο βαθμός της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη όπως μετριέται στην μαγνητική τομογραφία του προστάτη θα μπορούσε επίσης να συμβάλει στον προσδιορισμό της πρόγνωσης και της πορείας της θεραπείας».
Υπάρχουν φάρμακα που ρυθμίζουν την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη όπως οι αναστολείς 5-άλφα-ρεδουκτάσης-συμπεριλαμβανομένης της φιναστερίδης, που όμως σύμφωνα με τον Nandalur διαπιστώθηκε ότι έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα: «Τα στοιχεία μας αναδεικνύουν ότι η μείωση του μεγέθους του προστάτη με αυτά τα φάρμακα μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη πίεση σε όλο τον αδένα και πιθανώς να επιτρέψει την ανάπτυξη του καρκίνου. Αν και η χρήση των αγωγών αυτών φαίνεται ιδιαίτερα χρήσιμη, θα πρέπει να συνταγογραφείται με προσοχή».
H αμφισβήτηση των αποτελεσμάτων
Από την άλλη, ο Δρ. Anthony D’Amico, καθηγητής Ογκολογίας – Ακτινοθεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ στη Βοστώνη κρατά μια επιφύλαξη για τα συγκεκριμένα αποτελέσματα, καθώς επισημαίνει ότι η καλοήθη υπερπλασία του προστάτη μπορεί να δυσκολέψει την εύρεση του καρκίνου στη βιοψία.
Ωστόσο, ίσως υπάρχει και μια βιολογική εξήγηση πίσω από αυτά τα θετικά ευρήματα σύμφωνα με τον ίδιο: «Εάν εμφανίζετε μεγάλη καλοήθη υπερπλασία του προστάτη που ανταγωνίζεται τον καρκίνο του προστάτη ως παράγοντα ανάπτυξης, ίσως ο καρκίνος του προστάτη να έχει μειονέκτημα στην ανάπτυξη του. Το γεγονός αυτό αποτελεί μια υπόθεση που όμως δεν έχει αποδειχθεί».
Ο ίδιος συστήνει στους άντρες με καλοήθη υπερπλασία του προστάτη, για πιο έγκυρα αποτελέσματα, να υποβληθούν σε μαγνητική τομογραφία αλλά και να πραγματοποιήσουν μια βιοψία για να είναι σίγουροι ότι δεν υπάρχει πιθανότητα καρκίνου.
Διαβάστε επίσης:
Καρκίνος Προστάτη: Επαναστατική τεχνολογική εξέλιξη στη διάγνωσή του
Καρκίνος Προστάτη: Διπλάσιος ο κίνδυνος για αυτούς τους άνδρες