Πολλαπλάσιο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο και έμφραγμα του μυοκαρδίου διατρέχουν οι ασθενείς με χρόνιο πόνο. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Pain Medicine.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν για το διάστημα 2001-2005 17.614 ασθενείς με χρόνιο πόνο από την Ταϊβάν, οι οποίοι λάμβαναν παυσίπονη αγωγή για τουλάχιστον τρεις μήνες. Ο πόνος σύμφωνα με τις αναφορές σχετιζόταν συχνότερα με διαταραχές στη σπονδυλική στήλη, αρθρίτιδα και κεφαλαλγίες ενώ στα αναλγητικά περιλαμβάνονταν μη συνταγογραφούμενα φάρμακα καθώς και συνταγογραφούμενα οπιοειδή. Η ομάδα ελέγχου αποτελείτο από 35.228 συμμετέχοντες χωρίς χρόνιο πόνο, σε αντιστοιχία ηλικίας και φύλου με την πειραματική ομάδα.

Κατά τη follow-up παρακολούθηση έως το 2015, διαπιστώθηκαν μεγαλύτερες πιθανότητες για έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο κατά 20% και 30% αντίστοιχα για τους ασθενείς με χρόνιο πόνο, μετά τη συνεκτίμηση παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου όπως ο διαβήτης.

Κατά την υπόθεση των ερευνητών, μία εξήγηση αποτελεί ενδεχομένως η εύθραυστη υγεία των πασχόντων από σειρά επιβαρυντικών παραγόντων που ενεργοποιεί ο πόνος όπως το άγχος, η μειωμένη ικανότητα άσκησης, ο ανεπαρκής ύπνος και η κατάθλιψη.

Πώς μειώνεται ο κίνδυνος

Οι ασθενείς με χρόνιο πόνο υποφέρουν συχνά από ψυχολογικό άγχος και κατάθλιψη εξαιτίας της κατάστασης της υγείας, ο αντίκτυπος της οποίας είναι σημαντικός σε κάθε σχεδόν πτυχή της καθημερινότητάς τους.

Η ανακούφιση από τα συμπτώματα και η βελτίωση της συνολικής υγείας μπορεί να επιτευχθεί μέσα από παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής αναφορικά με τη σωματική δραστηριότητα και τη διατροφή καθώς και την εξειδικευμένη ιατρική αντιμετώπιση.

Ενδεικτικά, οι τεχνικές διαλογισμού για μείωση του στρες μέσω ενσυνειδητότητας (mindfulness) σε συνδυασμό με ασκήσεις χαλάρωσης γιόγκα έχουν αποδειχθεί ευεργετικές για τη σωματική και ψυχική υγεία των ασθενών, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Osteopathic Association.

Έπειτα, θετικά μπορεί να συμβάλει η απομάκρυνση από τη δυτικού τύπου διατροφή με μείωση των ω-6 λιπαρών οξέων και παράλληλη αύξηση των ω-3. Τα ω-3 λιπαρά αφθονούν σε τρόφιμα όπως τα λιπαρά ψάρια, ο λιναρόσπορος και τα καρύδια, ενώ βασικά τρόφιμα της δυτικής διατροφής όπως επεξεργασμένα, fast food, γλυκά και αλλαντικά, αποτελούν κύριες πηγές των επιβλαβών ω-6.

Τέλος, η επίσκεψη στα Ιατρεία Πόνου μπορεί να αποτελέσει τη λύση, καθώς προσφέρει ένα ευρύ φάσμα θεραπευτικών προσεγγίσεων εξατομικευμένα για κάθε άτομο, σχεδιάζοντας ένα θεραπευτικό πλάνο προσαρμοσμένο στις ανάγκες κάθε ασθενούς που θα του επιστρέψει τον έλεγχο της ζωής του. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Διαβάστε επίσης

Χρόνιος πόνος: Ποιο σημείο του σώματος κρύβει το μυστικό για την αντιμετώπισή του

Χρόνιος πόνος: Νέα τοπική θεραπεία καταπολεμά τη φλεγμονή και ανακουφίζει

Χρόνιος πόνος: Βάσιμες ελπίδες ανακούφισης των ασθενών