Μεγαλύτερο κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου από συνήθεις ή σοβαρές λοιμώξεις διατρέχουν οι διαβητικοί ασθενείς και ιδίως οι νέοι, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα από την Ιατρική Σχολή Δημόσιας Υγείας Bloomberg του Πανεπιστημίου Johns Hopkins που δημοσιεύεται στο Diabetologia, την επιθεώρηση της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD).

Η σχέση του διαβήτη με τις λοιμώξεις έχει αποδοθεί στην εξασθένιση που προκαλεί η νόσος στο ανοσοποιητικό σύστημα, η οποία έχει επιπλέον χαρακτηριστεί παράγοντας αυξημένου κινδύνου για ασθενείς με COVID-19. Παλαιότερες έρευνες είχαν καταλήξει σε σχετικά συμπεράσματα, επί περιορισμένου ωστόσο δείγματος ασθενών και χρόνου follow-up παρακολούθησης.

Για την πρόσφατη μελέτη του κορυφαίου αμερικανικού Πανεπιστημίου αξιοποιήθηκαν στοιχεία από τη Μελέτη Κινδύνου Αθηροσκλήρωσης στις Κοινότητες (ARIC) με 12.379 συμμετέχοντες ηλικίας 45 – 64 ετών (διάμεση ηλικία τα 54,5 έτη), οι οποίοι υποβλήθηκαν σε κλινικές εξετάσεις, συνεντεύξεις αναφορικά με το ιατρικό ιστορικό και εργαστηριακούς ελέγχους το 1987 αρχικά και επτά ακόμη φορές κατά τη follow-up παρακολούθηση από το 1990-92 έως το 2018-19.

Ως διαβητικοί ασθενείς ορίστηκαν όσοι είχαν επίπεδα γλυκόζης νηστείας στα 7 mmol/l ή υψηλότερα, τιμές σακχάρου στα 11,1 mmol/l ή υψηλότερες, διάγνωση διαβήτη από τον ιατρό τους ή λάμβαναν αντιδιαβητική αγωγή κατά την έναρξη της μελέτης. Οι ερευνητές εξέτασαν μόνο τις περιπτώσεις νοσηλειών από λοιμώξεις σχετικές με τον διαβήτη, δηλαδή του αναπνευστικού, ουροποιητικού και γαστρεντερικού συστήματος, του ποδιού, σηψαιμία και μετεγχειρητικά τραύματα.

Σε σύνολο 4.229 περιπτώσεων και κατόπιν 23,8 χρόνων παρακολούθησης σε συνολικό ποσοστό 15,9 περιστατικών ανά 1.000 ανθρωποέτη, οι διαβητικοί ασθενείς διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσηλευτούν, με αναλογία 25,4 έναντι 15,2 περιπτώσεων ανά 1.000 ανθρωποέτη.

Τα αποτελέσματα μετά τη συνεκτίμηση κοινωνιοδημογραφικών και καρδιομεταβολικών παραγόντων, έδειξαν ότι ο κίνδυνος νοσηλείας λόγω λοίμωξης ήταν 92% υψηλότερος για τους διαβητικούς ασθενείς, ενώ η θνητότητα κατά 72% υψηλότερη. Η σχέση ήταν ισχυρότερη στους διαβητικούς ασθενείς κάτω των 55 ετών, οι οποίοι είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες εισαγωγής σε νοσοκομείο και θανάτου. Τέλος, ο διαβήτης αποδείχθηκε παράγοντας κινδύνου για νοσηλεία από κάθε τύπο λοίμωξης και κυρίως φλεγμονή του ποδιού, με τους διαβητικούς ασθενείς να έχουν εξαπλάσιες πιθανότητες.

Η ερευνητική ομάδα, επικαλούμενη τις σημαντικά αυξημένες πιθανότητες θανάτου εξαιτίας λοιμώξεων για τους διαβητικούς ασθενείς, τόνισε τη σημασία βελτίωσης της πρόληψης και έγκαιρης αντιμετώπισης σε περιστατικά μόλυνσης, ιδίως εν μέσω μια πανδημίας που έχει πλήξει δυσανάλογα τους πάσχοντες από διαβήτη.

Διαβάστε επίσης:

Διαβήτης: Η αυστηρή δίαιτα που ρυθμίζει το σάκχαρο σε 6 μήνες

Διαβήτης: Έξι αλλαγές στη διατροφή που τον ρυθμίζουν καλύτερα

Διαβήτης: Κρατήστε τον μακριά σε πέντε κινήσεις