Ένα σημαντικό συσχετισμό ανάμεσα στη διακοπή του καπνίσματος κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και της μείωσης του κινδύνου πρόωρου τοκετού διαπίστωσαν οι ερευνητές, σύμφωνα με νέα μελέτη του Ινστιτούτου Dartmouth που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open.
Οι αρνητικές επιδράσεις του καπνίσματος κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης στην υγεία του μωρού – οι οποίες περιλαμβάνουν χαμηλό βάρος γέννησης, καθυστερημένη ενδομήτριο ανάπτυξη, καθώς και αύξηση των πιθανοτήτων πρόωρου τοκετού και βρεφικής θνησιμότητας, αλλά και μακροπρόθεσμες αναπτυξιακές καθυστερήσεις- είναι ήδη γνωστές. Το θετικό είναι πως το ποσοστό των γυναικών που καπνίζουν ενώ είναι έγκυες έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.
«Η ανησυχία ωστόσο έγκειται στο ότι το ποσοστό των γυναικών που κάπνιζαν πριν από την εγκυμοσύνη και σταμάτησαν το κάπνισμα κατά τη διάρκεια αυτής έμεινε σταθερό από το 2011», εξηγεί ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Samir Soneji.
Οι ερευνητές εξέτασαν τις πιθανότητες πρόωρου τοκετού ανάμεσα στις μητέρες που κάπνιζαν πριν από την εγκυμοσύνη και διέκοψαν το κάπνισμα στην έναρξη ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Χρησιμοποιώντας δεδομένα από το Αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Στατιστικών Υγείας πραγματοποίησαν μία διατομεακή μελέτη με περισσότερες από 25 εκατομμύρια έγκυες οι οποίες γέννησαν μεταξύ των ετών 2011-2017. Οι επιστήμονες εξέτασαν τη συχνότητα με την οποία κάπνιζαν οι μέλλουσες μητέρες, τρεις μήνες πριν από την εγκυμοσύνη και για κάθε τρίμηνο κατά τη διάρκεια της κύησης.
Η ανάλυση δεν έδειξε μόνο πως η διακοπή του καπνίσματος συσχετιζόταν με μείωση του κινδύνου πρόωρου τοκετού. Έδειξε επίσης ότι η πιθανότητα πρόωρου τοκετού μειωνόταν ανάλογα με το πόσο νωρίτερα η μέλλουσα μητέρα το διέκοπτε – σχεδόν 20% μείωση αν η διακοπή γινόταν στην έναρξη της εγκυμοσύνης.
Ωστόσο στη μελέτη διαπιστώθηκε επίσης πως μόνο για το 25% των γυναικών που κάπνιζε πριν από την εγκυμοσύνη κατέστη εφικτό να διακόψουν το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της κύησης ενώ σχεδόν το 50% των γυναικών που κάπνιζε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης το έκανε με υψηλή συχνότητα (περισσότερα από 10 τσιγάρα ανά ημέρα).
«Η εγκυμοσύνη μπορεί να είναι μία αγχωτική περίοδος στη ζωή της γυναίκας γι’ αυτό και όσες κάπνιζαν πριν από την εγκυμοσύνη ενδέχεται να συνέχιζαν να καπνίζουν καθιστώντας το τσιγάρο ως ένα τρόπο διαχείρισης του άγχους τους. Συνεπώς είναι καθήκον των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης που φροντίζουν τις εγκύους να εστιάζουν στην διακοπή του καπνίσματος».
Ακόμα ένα θετικό συμπέρασμα της μελέτης είναι πως τα οφέλη από την διακοπή του καπνίσματος επεκτείνονται σε βαρείς καπνιστές. «Ακόμα και ανάμεσα στις γυναίκες που καπνίζουν ένα πακέτο την ημέρα ή περισσότερα ενδέχεται να υπάρξει μία σημαντική μείωση στον κίνδυνο πρόωρου τοκετού, αν αυτές οι βαρείς καπνίστριες σταματήσουν νωρίς το κάπνισμα», τόνισε ο Δρ. Soneji.
Σε επόμενο στάδιο ο επικεφαλής ερευνητής σχεδιάζει να εστιάσει στα ποσοστά παύσης του καπνίσματος, και της έντασής του σε συνάρτηση με τον κίνδυνο βρεφικής θνησιμότητας. «Ευτυχώς για τα περισσότερα βρέφη όλα πηγαίνουν καλά, αλλά ο πρόωρος τοκετός συνδέεται στενά με τη βρεφική θνησιμότητα. Αν διαπιστώσουμε πως η διακοπή του καπνίσματος μειώνει την παιδική θνησιμότητα τότε πρέπει να μιλήσουμε στις μητέρες με περισσότερη σαφήνεια για τη σημαντικότητα της διακοπής του καπνίσματος», κατέληξε.