Αν είστε από αυτούς που πηγαίνουν γυμναστήριο και μετά παραπονιούνται ότι δεν βλέπουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα παρά την έντονη προσπάθεια που καταβάλλουν για να αδυνατίσουν, η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Appetite δίνει μια εξήγηση.
Μπορεί σε πολλούς να φαίνεται παράλογο, αλλά η έρευνα αυτή δείχνει ότι η άσκηση ίσως τελικά να προκαλεί αύξηση του σωματικού βάρους.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Loughborough ισχυρίζονται ότι οι άνθρωποι υπερβάλλουν στο φαγητό μετά από μια επίσκεψη στο γυμναστήριο, επειδή πιστεύουν ότι το «αξίζουν», γεγονός το οποίος ενδεχομένως και να εξηγεί το γιατί κάποιοι παλεύουν να χάσουν βάρος ακόμη και μετά από τακτική σωματική άσκηση.
«Όταν μιλάμε για απώλεια βάρους, ένας κρίσιμος παράγοντας -εκτός από αυτά που τρώμε- είναι και το πόσο τρώμε. Τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης δείχνουν ότι ένας συνηθισμένος άνθρωπος που πηγαίνει τακτικά στο γυμναστήριο, αυξάνει την προγραμματισμένη πρόσληψη ενέργειας στο γεύμα μετά την άσκηση», αναφέρει ο συγγραφέας της μελέτης και ο καθηγητής Διατροφής, Δρ. Lewis James.
Οι ερευνητές εξέτασαν 40 εθελοντές (20 άνδρες και 20 γυναίκες), οι οποίοι έκαναν αερόβια άσκηση τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα. Οι συμμετέχοντες, επίσης, ζυγίστηκαν και επιπροσθέτως ρωτήθηκαν πόσο έτρωγαν τόσο μετά τη γυμναστική όσο και σε μια μέρα που δεν είχαν πάει γυμναστήριο. Όπως φάνηκε από τις απαντήσεις, τα άτομα επέλεγαν μεγαλύτερη μερίδα φαγητού μετά τη γυμναστική, με 24% αυξημένο θερμιδικό περιεχόμενο.
«Αυτή η αύξηση της προγραμματισμένης πρόσληψης ενέργειας μπορεί να μειώσει το αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο που προκαλείται από την άσκηση και κατά συνέπεια να αναστρέψει οποιαδήποτε απώλεια βάρους που συντελείται με τη συστηματική άσκηση», αναφέρουν οι ερευνητές.
Οι συμμετέχοντες αύξαναν επίσης τις μερίδες του μεσημεριανού φαγητού κατά 150 θερμίδες μετά τη γυμναστική, με τους επιστήμονες να προειδοποιούν ότι η επανάληψη αυτής της συνήθειας και στο δείπνο ουσιαστικά εξαλείφει κάθε όφελος που προέρχεται από την άσκηση.
Τέλος, παρατηρήθηκε αύξηση κατά 20% στην κατανάλωση σοκολάτας, με τις γυναίκες να καταναλώνουν λίγη περισσότερη από τους άνδρες.
Μιλώντας για την επίδραση που έχει αυτό στη σιλουέτα των ανθρώπων, οι ερευνητές τόνισαν: «Συνήθως, στην αρχή υπάρχει μια απώλεια βάρους. Μετά, όμως, είτε ο ρυθμός απώλειας βάρους εξασθενεί είτε το βάρος σταθεροποιείται με την πάροδο του χρόνου. Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η αερόβια άσκηση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον προγραμματισμό των γευμάτων, τουλάχιστον σε όσους ασκούνται τακτικά, πράγμα στο οποίο μπορούν να αποδοθούν και ορισμένοι από τους λόγους σταθεροποίησης της απώλειας βάρους».
Επομένως, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος απώλειας βάρους, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ο συνδυασμός της άσκησης (και ιδιαίτερα της αερόβιας) με την υγιεινή διατροφή.