Οι τακτικές εγχύσεις ενός συγκεκριμένου αντισώματος που εμποδίζει τον ιό HIV, ο οποίος προκαλεί το AIDS, να προσδεθεί στα ανοσοκύτταρα μπορεί να καταστείλει τη δράση του για έως και τέσσερις μήνες, σε ασθενείς που κάνουν μια σύντομη διακοπή στην αντιρετροϊκή αγωγή τους.

Όπως δείχνουν τα αποτελέσματα της δεύτερης φάσης κλινικής μελέτης που διεξήχθη στην Ταϊβάν με επικεφαλής τον Δρ. Chang Yi Wang και δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine, το αντίσωμα UB-421 είναι ασφαλές και δεν προκαλεί την παραγωγή ανθεκτικού στο αντίσωμα HIV.

Στο πλαίσιο της μελέτης, 29 εθελοντές σε ελεγχόμενο επίπεδο νόσησης από HIV διέκοψαν την ημερήσια αντιρετροϊκή αγωγή τους από τη στιγμή της πρώτης έγχυσης με το συγκεκριμένο αντίσωμα ή μία εβδομάδα αργότερα, ανάλογα με το θεραπευτικό σχήμα που ακολουθούσαν. Οι 14 από τους συμμετέχοντες έλαβαν οκτώ εβδομαδιαίες εγχύσεις του UB-421, ενώ οι 15 έλαβαν οκτώ εγχύσεις υψηλότερης δόσης κάθε δεύτερη εβδομάδα.

Μετά το τέλος της θεραπευτικής περιόδου των 8 ή 16 εβδομάδων, όλοι οι εθελοντές συνέχισαν την κλασσική αντιρετροϊκή αγωγή που έκαναν πριν τη μελέτη και αξιολογήθηκαν στο πλαίσιο τακτικών επισκέψεις στους γιατρούς έως και οκτώ εβδομάδες αργότερα. Εκτός από έναν μεμονωμένο συμμετέχοντα που απεσύρθη από τη μελέτη εξαιτίας ενός ήπιου δερματικού εξανθήματος, στους υπόλοιπους εθελοντές και στις δύο ομάδες διατηρήθηκε η καταστολή του HIV (HIV RNA πλάσματος κάτω από 20 αντίγραφα/mL) καθ ‘όλη τη διάρκεια της θεραπείας, παρά την απουσία της αντιρετροϊκής αγωγής.

Προηγούμενες πειραματικές εγχύσεις τέτοιου είδους κατασταλτικών αντισωμάτων (bNAbs) κατέστειλαν τον ιό HIV για περίπου δύο εβδομάδες μέσω της στόχευσης πρωτεϊνών στον ίδιο τον ιό, αλλά ο ταχύς ρυθμός μετάλλαξης του HIV δημιούργησε ανθεκτικά σε αντισώματα στελέχη που κατέστησαν την εν λόγω θεραπεία ανεπαρκή.

Το UB-421 θεωρητικά αποφεύγει αυτή την ικανότητα του ιού μπλοκάροντας μια σταθερή ανθρώπινη πρωτεΐνη που χρησιμοποιεί ο HIV για να μολύνει τα Τ-κύτταρα.

Πράγματι, η αντίσταση στο UB-421 δεν παρατηρήθηκε στη μελέτη.

Ωστόσο, επειδή η συγκεκριμένη μικρή έρευνα δεν περιελάμβανε ομάδα ελέγχου, έχουν προγραμματιστεί περαιτέρω μελέτες στην Ταϊβάν και την Ταϊλάνδη για την αξιολόγηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας του UB-421 ως μέσο καταστολής του ιού HIV.