Οι γυναίκες που λαμβάνουν  αντισυλληπτικά χάπια φαίνεται πως κινδυνεύουν εώς και δύο φορές περισσότερο να εμφάνισουν μια από τις πιο ύπουλες πάθησεις των οφθαλμών, το γλαύκωμα, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση ιατρικών ηλεκτρονικών δεδομένων γυναικών ηλικίας 15-45 ετών. Το διάστημα μελέτης που αφορούσε την δεκαετία 2008 – 2018. Η ανάλυση δημοσιεύθηκε στο British Journal of Clinical Pharmacology και μεταξύ των 4. 871.504 ιατρικών αρχείων που εξετάστηκαν περιλαμβάνονταν στοιχεία  2.366 γυναικών που εμφάνισαν γλαύκωμα και 9.464 γυναικών της ομάδας ελέγχου.

Το γλαύκωμα τις περισσότερες φορές δεν δίνει κανένα προειδοποιητικό σύμπτωμα και συνήθως η διάγνωση γίνεται τυχαία κατά τη διάρκεια ενός προληπτικού οφθαλμολογικού ελέγχου, γι’ αυτό και, δυστυχώς, πολλά άτομα δεν γνωρίζουν αυτό το πρόβλημά, πριν επισκεφτούν τον οφθαλμίατρο. Εάν όμως διαγνωστούν, θα πρέπει να ελέγχονται εφόρου ζωής, ακόμα και αν έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση. Παρόλα αυτά, είναι μια πάθηση που αντιμετωπίζεται, με την κατάλληλη αγωγή (κολλύρια), με laser και με χειρουργικές επεμβάσεις.

Σημειώνεται ωστόσο ότι αν και οι γυναίκες που λαμβάνουν μια αντισυλληπτική αγωγή έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν γλαύκωμα, ο κίνδυνος εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλός. Ωστόσο, ο  κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος για όσες λάμβαναν αντισυλληπτικά την τρέχουσα περίοδο συγκριτικά με όσες τα λάμβαναν στο παρελθόν.  Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η συχνότητα  της αγωγής είναι καθοριστική, καθώς φάνηκε ότι ο κίνδυνος διάγνωσης με γλαύκωμα ήταν υψηλότερος για τις γυναίκες δτις οποίες πριν την διάγνωση είχαν συνταγογραφηθεί αντισυλληπτικά περισσότερες από τέσσερεις φορές σε διάστημα δυο ετών, συγκριτικά με εκείνες στις οποίες είχαν συνταγογραφηθεί μια ή δύο φορές.

Ο επικεφαλής της έρευνας Mahyar Etminan, φαρμακολόγος και καθηγητής του Πανεπιστήμιου British Columbia στον Καναδά τονίζει πως οι γυναίκες δε θα πρέπει να φοβούνται τη λήψη αντισυλληπτικών, δίνοντας έμφαση στην πρόληψη: «Ο κίνδυνος εμφάνισης γλαυκώματος που συσχετίζεται με τη λήψη ορμονικών αντισυλληπτικών αγωγών είναι χαμηλός επομένως δεν πρέπει να αποτρέπει τις γυναίκες από τη λήψη αυτών των φαρμάκων. Οι γυναίκες όμως που εμφανίζουν αλλαγές στους οφθαλμούς τους θα πρέπει να εξετάζουν αυτά τα συμπτώματα με μια επίσκεψη στον οφθαλμίατρο» καταλήγει.

Διαβάστε επίσης: 

Γλαύκωμα: Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγουμε για να προστατέψουμε τα μάτια μας

Γλαύκωμα: Αυξημένος ο κίνδυνος λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης