Μικρότερο κίνδυνο να νοσήσουν από ουρική αρθρίτιδα (γνωστή και ως ποδάγρα) έχουν οι χορτοφάγοι. Αυτό κατέδειξε έρευνα του Καθολικού Πανεπιστημίου Fu-Jen  στην Ταϊβάν προσθέτοντας ένα επιπλέον στοιχείο στο ότι η κακή διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε αυτή τη μορφή αρθρίτιδας.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν τις διατροφές χιλιάδων ενηλίκων και ανακάλυψαν πως εκείνοι οι οποίοι σταμάτησαν να τρώνε κρέας είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν την πάθηση. Οι εξετάσεις έδειξαν επίσης πως οι χορτοφάγοι είχαν χαμηλότερα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα τους, παράγοντας που είναι γνωστό ότι σχετίζεται με την πρόκληση ουρικής αρθρίτιδας.

Οι ειδικοί ανέλυσαν τα ερωτηματολόγια  13.935 εθελοντών για τη διατροφή τους, τα φαγητά που προτιμούν και τη συχνότητα κατανάλωσής τους.

Ελπίζοντας να βρουν μία σχέση μεταξύ της ουρικής αρθρίτιδας και της διατροφής, οι διατροφικές συνήθειες των εθελοντών συγκρίθηκαν με το ιστορικό υγείας των εθελοντών.

Τα δεδομένα για 4.903 εκ των συμμετεχόντων είχαν ληφθεί από μία μελέτη που είχε παρακολουθήσει και τα επίπεδα ουρικού οξέος των εθελοντών ενώ οι υπόλοιποι 9.032 είχαν λάβει μέρος σε μία άλλη μελέτη για τους χορτοφάγους.

Από τη μελέτη διαπιστώθηκε πως η κατανάλωση λαχανικών συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας, ενώ τα χαμηλότερα επίπεδα συγκέντρωσης ουρικού οξέος είχαν οι καθαρόαιμοι χορτοφάγοι που δεν έτρωγαν ούτε αυγά ή γαλακτοκομικά, ακολουθούμενοι από τους lacto-ovo-vegan και τους κρεατοφάγους.

«Εντοπίσαμε σημαντική διαφορά μεταξύ της συγκέντρωσης ουρικού οξέος στους χορτοφάγους που τρώνε γαλακτοκομικά και αυγά και στους μη χορτοφάγους, τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες», ανέφεραν οι συγγραφείς.

«Η χορτοφαγική διατροφή συγκρινόμενη με μία μη χορτοφαγική δίαιτα διαπιστώθηκε πως συσχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας».

Οι ερευνητές αιτιολόγησαν αυτό το συμπέρασμα αναφέροντας πως το κρέας και τα θαλασσινά έχουν υψηλή περιεκτικότητα πουρίνης η οποία έχει φανεί ότι αυξάνει την παραγωγή ουρικού οξέος σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες.

Επιπλέον η χορτοφαγική διατροφή περιέχει ελάχιστα κορεσμένα λίπη και τροφές πλούσιες σε φυτοχημικά που φαίνεται ότι ασκούν αντιφλεγμονώδη δράση και προστατεύσουν από φλεγμονές που «πυροδοτούν» την εκδήλωση ουρικής αρθρίτιδας.