Είναι αρκετές πέντε ή λιγότερες ώρες ύπνου για τον ανθρώπινο οργανισμό; Το ροχαλητό είναι πάντα ακίνδυνο; Ωφελεί τον ύπνο μας το αλκοόλ;

Αυτές οι τρεις πεποιθήσεις είναι ίσως οι πιο διαδεδομένοι μύθοι για τον ύπνο οι οποίοι παρότι φαίνονται ακίνδυνοι εκ πρώτης όψεως ενδέχεται να συμβάλουν στη δημιουργία προβλημάτων σοβαρών υγείας. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν μελετητές σύμφωνα με δημοσίευση που έκαναν στο Sleep Health.

Οι ερευνητές από την ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (NYU) εξέτασαν περισσότερες από 8.000 ιστοσελίδες για να ανακαλύψουν τις 20 πιο κοινές πεποιθήσεις για τον ύπνο. Μία ομάδα εξειδικευμένων γιατρών τις αξιολόγησε και τις κατέταξε με βάση το ποιες από αυτές θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως μύθος ή να υποστηριχτούν με επιστημονικά στοιχεία. Επιπλέον εξετάστηκε το πόσο επιζήμιος θα μπορούσε να αποδειχθεί αυτός ο μύθος.

«Ο ύπνος είναι ζωτικό κομμάτι της ζωής μας το οποίο επηρεάζει την παραγωγικότητα, τη διάθεση και τη γενική υγεία και ευεξία μας. Η διάψευση των μύθων που σχετίζονται με τον ύπνο ωθεί τους ανθρώπους να ακολουθούν καλύτερες συνήθειες ύπνου οι οποίες κατ’ επέκταση συμβάλλουν στην καλύτερη υγεία», δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας Rebecca Robbins.

Γιατί δεν αρκούν οι πέντε ώρες;

Ο ισχυρισμός ότι αρκούν πέντε ώρες ύπνου ήταν ανάμεσα στους κορυφαίους μύθους. Οι ερευνητές κατάφεραν να τον διαψεύσουν βασιζόμενοι σε επιστημονικά στοιχεία. Αυτός ο μύθος εμπεριέχει μάλιστα και τον πιο σοβαρό κίνδυνο για την υγεία λόγω της μακροχρόνιας έλλειψης ύπνου. Για να αποφύγετε τις επιδράσεις αυτής και άλλων συνηθειών όπως η αξία του ελαφρύ ύπνου για τους ανθρώπους που δυσκολεύονται να κοιμηθούν κατά τη διάρκεια της νύχτας η Δρ. Robbins και οι συνεργάτες της προτείνουν τη δημιουργία ενός σταθερού προγράμματος ύπνου διάρκειας τουλάχιστον επτά ωρών.

Πότε είναι επικίνδυνο το ροχαλητό;

Ένας άλλος συνηθισμένος μύθος αφορά το ροχαλητό. Και ενώ η Δρ. Robbins λέει πως θα μπορούσε να είναι αβλαβές, προσθέτει επίσης πως θα μπορούσε να είναι σημάδι υπνικής άπνοιας, μίας ενδεχομένως σοβαρής διαταραχής του ύπνου στην οποία η αναπνοή σταματά για λίγα δευτερόλεπτα και ξεκινά ξανά κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι ερευνητές ενθαρρύνουν τους ασθενείς να μην αγνοούν το δυνατό ροχαλητό και να προτιμήσουν να δουν ένα γιατρό καθώς αυτή η διαταραχή ενδέχεται να οδηγήσει σε καρδιακή ανακοπή ή άλλες ασθένειες.

Αλκοόλ πριν τον ύπνο: Κάνει καλό ή κακό;

Οι ερευνητές βρήκαν επίσης επαρκή στοιχεία σε δημοσιευμένες μελέτες οι οποίες καταρρίπτουν τους μύθους για την κατανάλωση αλκοόλ πριν τον ύπνο. Σύμφωνα με τους ειδικούς το αλκοόλ μειώνει την δυνατότητα του σώματος να επιτύχει βαθύ ύπνο, τον οποίο ο άνθρωπος χρειάζεται για να ξεκουραστεί και να ανανεωθεί.

«Ο ύπνος είναι σημαντικός για την υγεία και χρειάζεται να γίνει μεγαλύτερη προσπάθεια για να ενημερωθεί το κοινό, κάτι που θα έχει μεγάλη επίδραση στην ευζωία του», δήλωσε η ερευνήτρια Girardin Jean Louis. «Για παράδειγμα, συζητώντας για τις συνήθειες ύπνου με τους ασθενείς, οι γιατροί μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης  καρδιαγγειακών παθήσεων, παχυσαρκίας και σακχαρώδους διαβήτη».

Η αμφιλεγόμενη άποψη – Να κοιμόμαστε περισσότερο το Σαββατοκύριακο ή όχι;

Οι ερευνητές εκτιμούν πως κάποιοι μύθοι ακόμα προκαλούν διαφωνίες ανάμεσα στους ειδικούς. Τρανό παράδειγμα το αν πρέπει οι άνθρωποι να κοιμούνται περισσότερο το Σαββατοκύριακο «καλύπτοντας» τις ώρες ύπνου που έχασαν μέσα στη βδομάδα. Αν και ο ύπνος επηρεάζει τον κιρκάδιο ρυθμό, ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν πως για τους περισσότερους ανθρώπους, όπως οι εργαζόμενοι σε βάρδιες ενδέχεται να είναι καλύτερο να κοιμούνται κάπως περισσότερο το Σαββατοκύριακο από το να έχουν συνολικά λιγότερες ώρες ύπνου. «Αυτές οι ανακολουθίες δείχνουν πως χρειάζεται περισσότερη έρευνα», καταλήγουν οι επιστήμονες.