Ευχάριστα νέα για τους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, καθώς μόλις μια αλλαγή στο βάρος τους μπορεί να αλλάξει τη ζωή τους προς το καλύτερο. Σύμφωνα με τα στοιχεία πρόσφατης μελέτης, εάν οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 καταφέρουν να διατηρήσουν το βάρος τους χαμηλά, θα ρυθμίσουν και την αρτηριακή τους πίεση και είναι πιθανό να σταματήσουν την αγωγή τους. Τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα προκύπτουν από ένα πρόγραμμα διαχείρισης του βάρους που αναπτύχθηκε από ερευνητές των Πανεπιστημίων της Γλασκόβης και του Νιουκάσλ για την βρετανική έρευνα Diabetes REmission Clinical Trial (DIRECT) και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Diabetologia, της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για την Μελέτη του Διαβήτη (EASD).

Στη μελέτη συμμετείχαν 143 ασθενείς που ακολούθησαν μια ειδική διατροφή, με περισσότερους από τους μισούς (78 ασθενείς) να λαμβάνουν δισκία για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και 44 να λαμβάνουν άλλα δύο φάρμακα. Το πρόγραμμα απώλειας βάρους περιελάμβανε αρχικά για 12 εβδομάδες μια ολοκληρωμένη διατροφή με σούπες και ροφήματα χαμηλά σε θερμίδες, προβλέποντας απώλεια βάρους εώς και 15 κιλά, εάν το πλάνο διατροφής ακολουθηθεί πιστά. Η λήψη των αγωγών για τον διαβήτη και τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης αρχικά διεκόπη και επανεκκινήθηκε μόνο σε περίπτωση κάποιας αυξήσης στις τιμές του σακχάρου στο αίμα και της αρτηριακής πίεσης.

Σε δεύτερη φάση και για τη διατήρηση της απώλειας βάρους, οι συμμετέχοντες με τη σωστή καθοδήγηση από τους επιστήμονες έκαναν τις σωστές διατροφικές επιλογές τρώγοντας με σύνεση. Τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά, καθώς όχι μόνο κατάφεραν να διατηρήσουν την απώλεια αυτή των 15 κιλών αλλά και 8 στους 10 ασθενείς θεράπευσαν τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 χωρίς την χρήση διαβητικών φαρμάκων για τουλάχιστον δύο χρόνια. Επιπροσθέτως, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μέση αρτηριακή πίεση μειώθηκε σταθερά όσο οι άνθρωποι έχαναν βάρος, με την αρτηριακή πίεση να παραμένει χαμηλότερη αφού τελείωσε το πρώτο πλάνο διατροφής αλλά και μετά τους 12 και τους 24 μήνες.

Πιο συγκεκριμένα και όσον αφορά στην αρτηριακή πίεση, όσοι δεν είχαν υποβληθεί προηγουμένως σε θεραπεία για την υπέρταση, είδαν την αρτηριακή τους πίεση να μειώνεται κατακόρυφα ήδη από την πρώτη εβδομάδα. Για εκείνους που είχαν διακόψει τη λήψη δισκίων, η αρτηριακή πίεση μειώθηκε κι άλλο, αν και σε πιο αργούς ρυθμούς. Μόλις το 1/4  (το 28% των ασθενών) χρειάστηκε να λάβει δισκίο για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης. Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι το ίδιο ποσοστό συμμετεχόντων (28%) δε χρειάστηκαν αγωγή για τουλάχιστον δύο χρόνια.

Τα ευρήματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά όπως σημειώνει και ο καθηγητής Mike Lean από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης: «Μέχρι σήμερα, πάνω από τους μισούς ασθενείς  με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 (από τους συνολικά 4,5 εκατομμύρια ασθενείς στο Ηνωμένο Βασίλειο) χρειάζονται δισκία για την υπέρταση, για τη μείωση σοβαρών καρδιακών επιπλοκών. Το να είσαι υπέρβαρος είναι η κύρια αιτία και η απώλεια βάρους μπορεί να ρυθμίσει την υπέρταση, καθώς και να προκαλέσει μια ύφεση του διαβήτη. Η διακοπή φαρμάκων για την ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης είναι ασφαλής, υπό την προϋπόθεση ότι τα άτομα έχασαν βάρος και η αρτηριακή πίεση ελέγχεται τακτικά, σε περίπτωση που τα δισκία χρειάζονταν να επανεισαχθούν στηνν καθημερινότητα των ασθενών».

Διαβάστε επίσης: 

Διαβήτης: Η αυστηρή δίαιτα που ρυθμίζει το σάκχαρο σε 6 μήνες

Διαβήτης: Έξι αλλαγές στη διατροφή που τον ρυθμίζουν καλύτερα

Διαβήτης: Κρατήστε τον μακριά σε πέντε κινήσεις