Ένα νέο οσφρητικό τεστ που ανέπτυξαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου αποτελεί την πλέον πρόσφατη εξέλιξη στη διάγνωση ασθενών με νόσο Πάρκινσον, με δυνητική επέκταση της εφαρμογής του και για τον εντοπισμό φορέων με τον κορωνοϊό SARS-CoV-2.

Αν και τέτοιου είδους τεστ έχουν αποδειχθεί ιδιαιτέρως αποτελεσματικά στη διάγνωση συγκεκριμένων νευρολογικών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των νόσων Πάρκινσον και Αλτσχάιμερ, η διαθεσιμότητά τους είναι περιορισμένη λόγω του υψηλού κόστους και απαιτούν τη διεξαγωγή τους από ειδικούς σε δομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Σύμφωνα με τη δημοσίευση στο Royal Society Interface, το νέο κιτ διαγνωστικού ελέγχου που έρχεται να λύσει το παραπάνω πρόβλημα, είναι οικονομικό, απλό και αποτελείται από μία ταινία με κάψουλες με αρωματικά έλαια τοποθετημένες ανάμεσα σε δύο ειδικές λωρίδες.

Το νέο οσφρητικό τεστ του Πανεπιστημίου Queen Mary / Credis: Medical Xpress

Ένα εύχρηστο τεστ

Το μόνο που απαιτείται είναι η σύνθλιψη της κάθε κάψουλας που βρίσκεται στην ταινία με τα δάχτυλα ώστε να εμποτιστεί και, αφαιρώντας το προστατευτικό κάλυμμα, ο εξεταζόμενος να προσδιορίσει το άρωμα. Βάσει της επιτυχίας του στην αναγνώριση της οσμής σύμφωνα με ένα σκορ, αν κάποιος διαπιστώνει απώλεια όσφρησης θα μπορεί να αποστείλει το αποτέλεσμα στον γιατρό του για τα περαιτέρω βήματα.

Μάλιστα, οι οκτώ ασθενείς με νόσο Πάρκινσον που συμμετείχαν στο πείραμα και μπόρεσαν να προσδιορίσουν τις διαφορετικές μυρωδιές, τόνισαν τη σχετικά εύκολη χρήση του χάρη στις κάψουλες, σημαντική διευκόλυνση ιδίως για όσους πάσχουν από τρόμο και δυσκολεύονται με τα συμβατικά τεστ τύπου scratch-and-sniff, τα οποία απαιτούν ξύσιμο μιας επιφάνειας για την απελευθέρωση της μυρωδιάς.

Ο επικεφαλής ερευνητής, Δρ Ahmed Ismail, πέρα από τη χρηστικότητα του τεστ για την ταχεία διάγνωση παθήσεων που σχετίζονται με μειωμένη όσφρηση, όπως χρόνιες νευρολογικές καταστάσεις, το χαρακτήρισε ως ένα σημαντικό εργαλείο εντοπισμού ασθενών με COVID-19, βασικό σύμπτωμα της οποία είναι οι διαταραχές στην όσφρηση.

Σημαντικά πλεονεκτήματα

Το τεστ συνοδεύεται από σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι των rapid test κορωνοϊού με τον στυλαιό, τα οποία είναι παρεμβατικά και ενίοτε προκαλούν αναστάτωση ή άγχος στους εξεταζόμενους. Παράλληλα, είναι κατάλληλο για παιδιά, τα οποία συχνά δυσανασχετούν ή φοβούνται τα παραδοσιακά rapid test, και μπορεί να γίνει στο σπίτι.

Έπειτα, πάρω από το κόστος, υπερέχει και τεχνικά από άλλα τεστ της κατηγορίας καθώς, σύμφωνα με τον Δρ Ismail, το άρωμα που θα απελευθερωθεί από την κάψουλα είναι υπολογισμένο. Αντιθέτως, τα αποτελέσματα από οσφρητικά τεστ τύπου scratch-and-sniff μπορούν να επηρεαστούν από το πόσο λίγο ή πολύ κάποιος έξυσε την ενδεδειγμένη επιφάνεια.

Διαβάστε επίσης

Κορωνοϊός – Ασθενείς: Γρήγορο τεστ εντοπίζει τα παθογόνα μικρόβια που απειλούν τους πνεύμονες

Κορωνοϊός: «Κλειδί» η ανοσμία για τη διάγνωση του COVID-19

Νόσος Πάρκινσον: Το πολύτιμο σποράκι που υπόσχεται βελτίωση της κινητικότητας