Η πανδημία της COVID-19 και η παγκόσμια απόκριση σε αυτή έχει αλλάξει μεταξύ άλλων και τον τρόπο που αλληλεπιδρούμε με την φύση και το φυσικό περιβάλλον είτε με θετικό είτε με αρνητικό τρόπο. Ένα προοπτικό άρθρο που δημοσιεύθηκε στο People and Nature επεξεργάζεται αυτές τις αλλαγές, συζητά τις πιθανές μακροπρόθεσμες συνέπειες και παρέχει προτάσεις για περαιτέρω έρευνα.
Οι συγγραφείς του άρθρου σημειώνουν ότι η πανδημία συνιστά ένα «παγκόσμιο φυσικό πείραμα» για την αλληλεπίδραση ανθρώπου και φύσης, το οποίο χωρίς να επιδιώκει να υποβαθμίσει ή να αγνοήσει τις τραγικές συνέπειες της κατάστασης που βιώνουμε, παρέχει μια σπάνια ευκαιρία αφενός για την παραγωγή πολύτιμων και σε βάθος γνώσεων σχετικά με αυτές τις αλληλεπιδράσεις και αφετέρου για την συμβολή στην εδραίωση δράσεων που μπορούν να έχουν θετικές επιδράσεις τόσο στους ανθρώπους όσο και στην φύση.
Οι ειδικοί προτείνουν ένα εννοιολογικό πλαίσιο για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η πανδημία μπορεί να επηρεάσει τη δυναμική της σχέσης ανθρώπου-φύσης, το οποίο αναδεικνύει τρία διαφορετικά, αλλά όχι εξίσου αποκλειστικά μονοπάτια: τις αλλαγές ως ευκαιρία, δυνατότητα και κίνητρο.
«Παρόλο που είναι αδιαμφισβήτητα κάτι τραγικό, η πανδημία του κορωνοϊού μπορεί να προσφέρει μια ανεκτίμητη ευκαιρία να διερευνήσουμε μια σωστή μελλοντική σχέση ανάμεσα στον άνθρωπο και την φύση», αναφέρει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής συγγραφέας του άρθρου, Δρ. Masashi Soga από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο.
Διαβάστε επίσης
Άγχος: Η ευχάριστη παρέμβαση που δαμάζει τις ορμόνες του στρες
Κορωνοϊός – Ομάδα αίματος: Τελικά πόσο επηρεάζει τη βαρύτητα της νόσου
Κορωνοϊός: Πότε θα έρθει επιτέλους το τέλος της πανδημίας