Η επιστροφή στη φύση μπορεί πράγματι να ωφελήσει την υγεία μας, σύμφωνα με νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ και υποστηρίζει ότι οι κομητείες με περισσότερα δάση και πράσινο έχουν χαμηλότερες δαπάνες για τη δημόσια υγεία.
Το εκπληκτικό αυτό συμπέρασμα της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο Urban Forestry & Urban Greening, προέρχεται από την ανάλυση των δεδομένων υγείας και περιβάλλοντος από 3.086 κομητείες των ΗΠΑ (συνολικά 3.103).
«Συγκρίναμε τον μέσο όρο πρασίνου με την κατά κεφαλήν δαπάνη υγείας σε μια κομητεία, λαμβάνοντας υπόψη πολλούς κοινωνικοοικονομικούς και δημογραφικούς παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, το μέσο εισόδημα των νοικοκυριών, η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και οι συμπεριφορές που σχετίζονται με την υγεία», δήλωσε ο Douglas Becker, επικεφαλής ερευνητής και πτυχιούχος φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Illinois.
Διαπιστώθηκε, λοιπόν, ότι για κάθε 1% γης που καλυπτόταν από δάσος, υπάρχει μια μέση εξοικονόμηση ύψους 4,32 δολαρίων ανά άτομο στις ετήσιες δαπάνες υγείας.
«Με μια μέση εκτίμηση για τη δασική κάλυψη συνδυασμένη με κάποιους άλλους παράγοντες, το ποσό εξοικονόμησης για τις δαπάνες υγείας σε εθνικό επίπεδο φτάνει τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Ενώ, αν σε αυτή την εκτίμηση προσθέσουμε θάμνους και διάφορα άλλα είδη φυτών, η εξοικονόμηση μπορεί να φτάσει τα 9 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως», σημειώνει ο Δρ. Becker.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα δεν αποδεικνύουν ότι η ύπαρξη περισσότερων δέντρων και θάμνων μειώνει άμεσα το κόστος υγειονομικής περίθαλψης. Προστίθεται, ωστόσο, στα διαρκώς αυξανόμενα στοιχεία που συνδέουν το πράσινο – και ιδιαίτερα τις δασικές εκτάσεις – με την καλύτερη υγεία των ανθρώπων.
«Προηγούμενες μελέτες εξέτασαν διάφορες επιπτώσεις στην υγεία που θεωρητικά μπορεί να συνδέονται με τη φύση: την κατάθλιψη, τις καρδιαγγειακές παθήσεις, τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας, ακόμη και την ανάρρωση από μια χειρουργική επέμβαση», σημειώνει ο Δρ. Becker.
Για παράδειγμα, έρευνα έχει δείξει ότι οι χειρουργημένοι ασθενείς στις μονάδες εντατικής θεραπείας αναρρώνουν ταχύτερα και έχουν λιγότερες επιπλοκές αν έχουν θέα σε πράσινο αντί για χώρους στάθμευσης.
«Αντίστοιχα, άλλες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι μια βόλτα στο δάσος μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα ορμονών που προάγουν την υγεία ή τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που καταπολεμούν τον καρκίνο στο αίμα», ανέφεραν καταληκτικά οι συγγραφείς της μελέτης.