Σε αυξημένο κίνδυνο νόσησης από COVID-19 εκθέτουν τους ανθρώπους δύο ανησυχητικές καταστάσεις που αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας Bloomberg του Πανεπιστημίου Johns Hopkins έκρουσαν τον κώδωνα για όσους πάσχουν από αϋπνία και ιδιαίτερα από καθημερινή εξάντληση (burnout), η οποία συνδέθηκε με υπερδιπλάσιες πιθανότητες νόσησης. Η σχετική έρευνα δημοσιεύεται στο BMJ Nutrition Prevention & Health.
Τα ερευνητικά πορίσματα προέκυψαν κατόπιν συλλογής και αξιολόγησης απαντήσεων για το διάστημα 17 Ιουλίου έως 25 Σεπτεμβρίου 2.884 υγειονομικών που αντιμετωπίζουν περιστατικά COVID-19 από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Η.Π.Α., σχετικά με τον τρόπο ζωής και τη συνολική τους υγεία, συμπεριλαμβανομένων του χρόνου ύπνου και της κόπωσης. Από το σύνολο των συμμετεχόντων, 568 είχαν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 στο παρελθόν.
Αν και παλαιότερες έρευνες είχαν συσχετίσει τον ανεπαρκή ύπνο και την επαγγελματική εξουθένωση με πολλαπλάσιες πιθανότητες ιικών και βακτηριακών λοιμώξεων, η προκείμενη μελέτη αποτελεί την πρώτη που εστιάστηκε στην περίπτωση του νέου κορωνοϊού.
Πέρα από τους κινδύνους, η έρευνα ανέδειξε ένα αισιόδοξο στοιχείο: κάθε επιπλέον ώρα ύπνου φάνηκε να μειώνει τις πιθανότητες λοίμωξης από τον κορωνοϊό κατά 12%.
Οι αρνητικές επιπτώσεις της αϋπνίας
Σύμφωνα με τα ευρήματα, ένας στους τέσσερις υγειονομικούς (24%) που νόσησε από COVID-19 ανέφερε δυσκολίες στον ύπνο σε σύγκριση με το 21% όσων δεν είχαν μολυνθεί από τον κορωνοϊό.
Επιπλέον, θετικοί στον SARS-CoV-2 υγειονομικοί υπάλληλοι είχαν διπλάσιες πιθανότητες τριών ή περισσότερων διαταραχών του ύπνου ή ανάγκης λήψης υπνωτικών.
Αν και κάθε ώρα παραπάνω νυχτερινού ύπνου μείωσε τον κίνδυνο μόλυνσης κατά 12%, τα θετικά αποτελέσματα δεν ήταν ίδια για τη μεσημεριανή σιέστα, κάθε ώρα της οποίας οδήγησε σε αύξηση των πιθανοτήτων μόλυνσης κατά 6%.
Κοινά αποτελέσματα για την εξάντληση
Ένα 5,5% του υγειονομικού προσωπικού με COVID-19 είχε αναφέρει καθημερινή εξάντληση έναντι του 3% των COVID-free υγειονομικών.
Η μεγάλη συχνότητα εξουθένωσης συνδέθηκε με τριπλάσιες πιθανότητες σοβαρής νόσου σε σύγκριση με όσους νόσησαν αλλά δεν υπέφεραν από καθημερινή εξάντληση, καθώς επίσης και με μόλις 13,7% αποφυγής της λοίμωξης από τον κορωνοϊό, ποσοστό που ανήλθε στο 18.2% για την ομάδα χωρίς κόπωση.
Αν και οι βιολογικοί παράγοντες πίσω από τη σχέση παραμένουν άγνωστοι, η ερευνητική ομάδα απέδωσε τον συσχετισμό στο εργασιακό στρες το οποίο, όπως έχουν επισημάνει σχετικές μελέτες, φαίνεται να επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα και να διαταράσσει τα επίπεδα κορτιζόλης στον οργανισμό.
Διαβάστε επίσης
Κορωνοϊός – Ευάλωτοι ασθενείς: Το αδύναμο σημείο που επιτρέπει την εισβολή του ιού
Κορωνοϊός: Αυτοί είναι οι πιο ευάλωτοι ασθενείς – Τι αυξάνει την ευαισθησία τους
Κορωνοϊός – Ασθενείς: Ποιες μέρες είναι πιο μεταδοτικοί και επικίνδυνοι για τους γύρω τους