Ο θυρεοειδής φαίνεται ότι είναι ένα ακόμη όργανο που επηρεάζεται από την Covid-19.

Ιταλοί ερευνητές εξέτασαν τους θυρεοειδείς αδένες δεκάδων ασθενών που έχουν αναρρώσει από ήπια έως βαριά COVID-19. Διαπίστωσαν ότι ο SARS-CoV-2 μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή του θυρεοειδούς αδένα σε ορισμένους ασθενείς. Παραμένει ακόμη αδιευκρίνιστο ωστόσο, το κατά πόσο η φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνια δυσλειτουργία του αδένα.

«Μετά από τρεις μήνες, η λειτουργία του θυρεοειδούς των ασθενών είχε ομαλοποιηθεί, αλλά σημάδια φλεγμονής υπήρχαν ακόμη στο ένα τρίτο περίπου των ασθενών», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ. Ilaria Muller από το Πανεπιστήμιο του Μιλάνο. Η ομάδα της παρουσίασε τα ευρήματά τους τη Δευτέρα στην ετήσια συνάντηση της Ενδοκρινικής Εταιρίας που πραγματοποιήθηκε ιντερνετικά..

Ο θυρεοειδής είναι ένας αδένας σε σχήμα πεταλούδας που βρίσκεται στη βάση του λαιμού. Είναι πολύ σημαντικός για ένα ευρύ φάσμα λειτουργιών του οργανισμού, συμπεριλαμβανομένου του μεταβολισμού.

Η ομάδα της Δρ. Muller παρατήρησε ότι την άνοιξη του 2020, το 15% των ασθενών με COVID-19 που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ σε ιατρικό κέντρο του Μιλάνου είχαν μεταβολές στις θυρεοειδικές ορμόνες τους λόγω διαφόρων παραγόντων συμπεριλαμβανομένης της φλεγμονής του θυρεοειδούς.

Συγκριτικά, μόνο το 1% των νοσηλευόμενων ασθενών κατά την ίδια περίοδο το 2019 είχαν αντίστοιχες αλλαγές στις θυρεοειδικές ορμόνες.

Οι ιογενείς λοιμώξεις μπορούν να πυροδοτήσουν τη φλεγμονή του θυρεοειδούς αδένα (υποξεία θυρεοειδίτιδα).

Οι ειδικοί εξηγούν ότι είναι γνωστό πως υπάρχουν περιστατικά υποξείας θυρεοειδίτιδας μετά από μια σοβαρή ιογενή λοίμωξη. Επισημαίνουν όμως ότι συνήθως η κατάσταση του θυρεοειδούς επανέρχεται μετά από μερικές εβδομάδες.  Ο θυρεοειδής επιστρέφει σε φυσιολογική λειτουργία σε 12-18 μήνες, αλλά παραμένει  5% πιθανότητα μόνιμου υποθυρεοειδισμού.

Οι Ιταλοί ερευνητές θέλησαν να διαπιστώσουν αν η περίπτωση της θυρεοειδίτιδας που σχετίζεται με την Covid-19 ακολουθεί το ίδιο μοτίβο ύφεσης και επανόδου σε φυσιολογική λειτουργία όπως και στις άλλες ιογενείς λοιμώξεις.

Παρακολούθησαν τη λειτουργία του θυρεοειδούς των ασθενών καθώς και ίχνη φλεγμονής κάθε τρεις μήνες μετά τη νοσηλεία τους για ήπια έως βαριά COVID-19 με υπερηχογράφημα και μέτρηση στο αίμα θυρεοειδικών ορμονών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η θυρεοειδίτιδα σε ασθενείς με COVID-19 διέφερε σε διάφορα σημεία από την τυπική θυρεοειδίτιδα. Για παράδειγμα, υπάρχει απουσία του τυπικού πόνου στον αυχένα που συνοδεύει την πάθηση. Πολλοί ασθενείς παρουσίαζαν επίσης ήπια δυσλειτουργία του θυρεοειδούς και τα περιστατικά ήταν υψηλότερα στους άνδρες από τις γυναίκες. Η δυσλειτουργία του θυρεοειδούς φαίνεται επίσης να συνδέεται με περιπτώσεις βαρύτερης COVID-19, ανέφερε η ιταλική ομάδα.

Μέχρι στιγμής έχουν ελεγχεί 53 ασθενείς στο χρονικό ορόσημο των τριών μηνών και η παρακολούθηση των ασθενών συνεχίζεται. «Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε εάν ο SARS-CoV-2 έχει μακροπρόθεσμα αρνητικές επιδράσεις στην λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, προκειμένου να διαγνωστεί εγκαίρως και να αντιμετωπιστεί σωστά η κατάσταση» επισημαίνει η Δρ Muller.

Αν και τα ευρήματα θεωρούνται πρώιμα, δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί και είναι νωρίς για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων, εντούτοις οι ειδικοί εκτιμούν ότι η παρακολούθηση των ασθενών που νόσησαν με κορωνοϊο και έχουν συμπτώματα ενδεικτικά θυρεοειδίτιδας είναι σημαντική.

Διαβάστε ακόμη

Φταίει ο θυρεοειδής που δεν χάνω βάρος – Και άλλοι πέντε μύθοι υγείας

Θυρεοειδής αδένας: Όλα τα ανησυχητικά συμπτώματα και οι τρόποι αντιμετώπισης