Ερευνητές από τη Σχολή Οδοντιατρικής Rutgers  ανακάλυψαν τα δύο στοματικά διαλύματα που μπορούν να εμποδίσουν τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 να αναπαραχθεί στα ανθρώπινα κύτταρα.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύεται στο Pathogens, ένα εμπορικό στοματικό διάλυμα (με συνδυασμό ευκαλυπτόλης, μενθόλης, σαλικυλικού μεθυλίου και θυμόλης) και το συνταγογραφούμενο διάλυμα χλωρεξιδίνης κατάφεραν να εξουδετερώσουν τον ιό μέσα σε δευτερόλεπτα από την απελευθέρωσή του  σε συγκεντρώσεις διαλύματος παρόμοιες με αυτές της κοινής χρήσης.

Οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν σε συνθήκες εργαστηρίου, με τη μεγαλύτερη ακρίβεια στην ποσότητα στοματικού διαλύματος για μια απλή χρήση και στον χρόνο που απαιτείται μέχρι να έρθει σε επαφή με τους ιστούς της στοματικής κοιλότητας. Ως εκ τούτου, οι ερευνητές τόνισαν την ανάγκη περισσότερων μελετών για να επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα και σε πραγματικές συνθήκες.

Αφορμή για τη μελέτη στάθηκε η εύρεση ενός τρόπου προστασίας των οδοντιάτρων από τα σωματίδια που εκπνέουν οι ασθενείς και αν τα στοματικά διαλύματα θα μπορούσαν να συντελέσουν σε αυτό. «Ως οδοντίατροι, εκτεθειμένοι στο στα σταγονίδια του ασθενούς, αποφασίσαμε να διαπιστώσουμε αν υπάρχει κάποιος τρόπος να μειώσουμε το ιικό φορτίο», ανέφερε η Eileen Hoskin, Επίκουρη Καθηγήτρια στη Σχολή.

Οι ερευνητές επεσήμαναν πως η μελέτη δεν προτείνει στο κοινό να επαναπαυθεί στη χρήση των στοματικών διαλυμάτων για να αντιμετωπίσει τον ιό. Χρειάζονται περισσότερες μελέτες και σε πραγματικές συνθήκες για να διαπιστωθεί εάν η χρήση τέτοιων διαλυμάτων που περιέχουν αντισηπτικούς παράγοντες με ενεργό αντι-ιική δράση δύο ή τρεις φορές την ημέρα θα μπορούσε να μειώσει τη μεταδοτικότητα του κορωνοϊού.

Δοκιμάστηκαν επίσης δύο ακόμη στοματικά διαλύματα, με ιωδιούχο ποβιδόνη και υπεροξείδιο του υδρογόνου, τα οποία φάνηκαν δυνάμει αποτελεσματικά στην παρεμπόδιση της ιικής μετάδοσης αν και, σε αντίθεση με τα δύο πρώτα διαλύματα, είχαν εντονότερη διαβρωτική δράση στα δερματικά κύτταρα τα οποία λειτουργούν ως φραγμός για τον ιό.

Μολονότι παλαιότερες έρευνες έχουν καταδείξει την προστασία που παρέχουν διάφορα στοματικά διαλύματα έναντι του κορωνοϊού SARS-CoV-2, η προκείμενη μελέτη αποτελεί την πρώτη που προσάρμοσε την ποσότητα διαλύματος, τον χρόνο που απαιτείται μέχρι να φτάσει στους ιστούς και την ζημία που προκαλεί στα κύτταρα του δέρματος στις συνθήκες που επικρατούν φυσιολογικά στη στοματική κοιλότητα.

«Εφόσον ο SARS CoV-2 εισέρχεται στον οργανισμό κυρίως από τη ρινική και στοματική κοιλότητα, επιστήμονες της Βιολογίας Στόματος θα έπρεπε να αποτελούν κομμάτι τέτοιων ερευνών λόγω της καλύτερης κατανόησης από πλευράς τους των λοιμωδών νοσημάτων που μεταδίδονται δια του στόματος», σχολίασε ο Δρ Daniel H. Fine, επικεφαλής της έρευνας και πρόεδρος του Τμήματος Βιολογίας του Στόματος της σχολής.

 

Διαβάστε επίσης

Η συνήθεια που μπορεί να απειλήσει τη στοματική υγεία και να αυξήσει την πίεση

Έξι λεπτά αρκούν για να γεράσετε χωρίς προβλήματα υγείας

Στόμα: Η κακή συνήθεια που αυξήθηκε εν μέσω πανδημίας