Έναν ολόκληρο χρόνο μετά, ο SARS-CoV-2 δεν παύει να εκπλήσσει την επιστημονική κοινότητα και να τη φέρνει αντιμέτωπη με νέα στοιχεία όπως σπάνια συμπτώματα.

Πρόσφατη έρευνα από την Κίνα που δημοσιεύεται στο Lancet κατέληξε ότι 2 στους 5 ασθενείς (43%) με κορωνοϊό ενδέχεται να υποφέρουν από στομαχικές διαταραχές και γαστρεντερικά προβλήματα έως και τρεις μήνες από την ανάρρωση.

Οι επιστήμονες μελέτησαν 117 περιστατικά COVID-19 από τις κινεζικές επαρχίες Χουμπέι και Γκουανγκντόνγκ για το διάστημα 16 Ιανουαρίου έως 16 Μαρτίου 2020. Συνολικά 52 ασθενείς είχαν αναφέρει ενοχλήσεις στο στομάχι 90 ημέρες μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο, με μόλις έναν να δηλώνει πλήρη ανάρρωση.

Εννέα συμπτώματα

Κατά φθίνουσα σειρά, τα γαστρεντερικά συμπτώματα μετά την ανάρρωση αφορούσαν απώλεια όρεξης (24%), ναυτία και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (18%), διάρροια (15%), φούσκωμα (14%), ρέψιμο/ερυγή (10%), έμετο (9%), πόνο στομάχου (7%), ενώ μόλις 2 ασθενείς ανέφεραν αίμα στις κενώσεις.

Οι ασθενείς με τα παραπάνω συμπτώματα δεν είχαν σημαντικές αποκλίσεις σε ηλικία, φύλο, δείκτη μάζας σώματος και διάρκεια νοσηλείας. Το 6% τοποθέτησε την έναρξη των συμπτωμάτων μετά το εξιτήριο ενώ για το 29% υπήρχαν ήδη κατά την εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Για τους 65 ασθενείς που δεν ανέφεραν γαστρεντερικά συμπτώματα μετά το εξιτήριο, η κατάσταση παρέμεινε ίδια για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Πρέπει να μας ανησυχούν;

Οι ασθενείς με γαστρεντερικά συμπτώματα είχαν περισσότερες πιθανότητες δύσπνοιας και κόπωσης κατά την εισαγωγή, αν και η σοβαρότητα της νόσου για την πλειοψηφία ήταν ελαφρώς μόνο μικρότερη σε σχέση με τους ασθενείς χωρίς τη σχετική συμπτωματολογία.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα επίμονα γαστρεντερικά συμπτώματα δυσκολεύουν την ορθή αντιμετώπιση των ασθενών με COVID-19. Τα ευρήματα επισημαίνουν ότι η μέριμνα για το γαστρεντερικό σύστημα καθώς και οδηγίες για μια σωστή διατροφή αποτελούν εκ των ων ουκ άνευ για την ασφαλή πορεία του αναρρώσαντος μετά το εξιτήριο. Ιδιαίτερα η τελευταία αποδείχτηκε καταλυτικής σημασίας για τη μείωση των πιθανοτήτων γαστρεντερικών προβλημάτων μετά το εξιτήριο.

Μια ακόμη σημαντική διαπίστωση ήταν ότι ασθενείς με γαστρεντερικά συμπτώματα σημείωσαν χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα, σύνηθες σύμπτωμα σε περιστατικά σοβαρής πνευμονίας. «Αυτή η σύνδεση πιθανώς να σχετίζεται με την υποξία και τις συνακόλουθες βλάβες σε διάφορα όργανα που παρατηρούνται σε ασθενείς με COVID-19», ανέφεραν οι ερευνητές.

Εντούτοις, η μελέτη δεν διέφυγε αδυναμίες και περιορισμούς που επηρεάζουν τα αποτελέσματα, όπως ο αναδρομικός της χαρακτήρας και τα επαρκή ιατρικά δεδομένα για το 71% μόνο των ασθενών που συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα. Επιπλέον, δεν υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία από βιοχημικές αιματολογικές εξετάσεις όπως οι δείκτες φλεγμονής και επιπέδων αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2. Για τον λόγο αυτό, οι ερευνητές κατέληξαν πως μια προοπτική μελέτη θα μπορέσει να οδηγήσει σε πληρέστερη και ασφαλή κατανόηση των γαστρεντερικών συμπτωμάτων της COVID-19.

Τι γνωρίζουμε έως σήμερα

Μια ανασκόπηση στα διαθέσιμα έως τώρα στοιχεία σχετικά με τα συμπτώματα της COVID-19:

  • κύρια συμπτώματα: ξηρός βήχας, πυρετός, ανοσμία, αγευσία
  • δευτερεύοντα συμπτώματα: κόπωση, δυσφορία και πόνος, επιπεφυκίτιδα, διάρροια, πονόλαιμος, κεφαλαλγια, δερματικό εξάνθημα, αποχρωματισμός στα δάχτυλα χεριών και ποδιών
  • σπάνια αλλά σοβαρά συμπτώματα: δύσπνοια, πόνος ή αίσθημα βάρους στο στήθος, απώλεια ομιλίας ή κίνησης.

Διαβάστε επίσης

Κορωνοϊός: Ποια είναι τα τρία νέα συμπτώματα

Νέα έρευνα για τον κορωνοϊό: Τα συμπτώματα ταλαιπωρούν ασθενείς έξι μήνες μετά την ανάρρωση

Επτά κινήσεις που θωρακίζουν το πεπτικό σύστημα – Τα τρόφιμα που βοηθούν