Τις ευεργετικές επιδράσεις του ύπνου στην σωματική διάπλαση και την υγεία των παιδιών καταδεικνύει μία νέα έρευνα του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια (Penn State).
Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Sleep στην έρευνα συμμετείχαν περίπου 2.200 παιδιά από 20 πόλεις των ΗΠΑ. Το ένα τρίτο εξ αυτών κοιμόταν συστηματικά τις προτεινόμενες ώρες για την ηλικία των πέντε μέχρι εννέα ετών, σύμφωνα με τις μητέρες τους.
Η πιο πάνω ομάδα παιδιών συγκρίθηκε με παιδιά που δεν είχαν μια εδραιωμένη ρουτίνα ύπνου στην ηλικία των εννέα ετών.
Η δεύτερη αυτή ομάδα είχε αυξημένο Δείκτη Μάζα Σώματος στην ηλικία των 15 ετών.
«Οι πρακτικές των γονέων όταν τα παιδιά τους είναι μικρά επηρεάζουν τη φυσική τους κατάσταση και υγεία κατά την εφηβεία τους καθώς η ρουτίνα του ύπνου είναι κομβικής σημασίας για τη μελλοντική υγεία του παιδιού», αναφέρει ο ερευνητής Orfeu Buxton.
«Πιστεύουμε πως ο ύπνος επηρεάζει τη σωματική και την ψυχική υγεία του παιδιού καθώς επίσης και τις μαθησιακές του ικανότητες», προσθέτει.
Τα ευρήματα υπογραμμίζουν πόσο σημαντικό είναι να ενημερώνονται οι γονείς για τις ώρες ύπνου των παιδιών και να τις τηρούν ει δυνατόν απαραβίαστα.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως οι παράγοντες που θα πρέπει να καθορίζουν την ώρα που το παιδί πρέπει να πάει για ύπνο είναι διάφοροι. Αυτοί περιλαμβάνουν τι ώρα θα πρέπει να ετοιμαστεί για το σχολείο, πόσος χρόνος χρειάζεται για να φτάσει στο σχολικό κτίριο αλλά και τι ώρα ξεκινούν τα μαθήματα.
«Δίνοντας στο παιδί το χρονικό περιθώριο να κοιμηθεί επαρκώς είναι ύψιστης σημασίας», υπογραμμίζει ο κ. Buxton.
H «ώρα για ύπνο» πρέπει να είναι προκαθορισμένη και υπολογισμένη έτσι ώστε να δίνει στο παιδί την ευκαιρία της ξεκούρασης ακόμα κι αν δεν καταφέρνει να κοιμηθεί αμέσως.