Ένα τεστ ανίχνευσης αντιγόνου με δείγμα σάλιου θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ακριβέστερος και ταχύτερος δείκτης των ασθενών με COVID-19 που κινδυνεύουν να νοσήσουν βαρύτερα, ισχυρίζονται επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Γέιλ, προλαμβάνοντας έτσι την εισαγωγή στο νοσοκομείο ή και το θάνατο από τη νόσο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα τεστ σάλιου που μέχρι στιγμής πραγματοποιούνται μόνο σε εγκεκριμένα εργαστήρια, έχουν σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι εκείνων που πραγματοποιούνται σε ρινοφαρυγγικά επιχρίσματα και έτσι μπορούν να υποδείξουν του ασθενείς που πρέπει να λάβουν άμεσα θεραπεία όπως φάρμακα με μονοκλωνικά αντισώματαώστε να επιτευχθεί μείωση του ιικού φορτίου στα αρχικά ακόμη στάδια της νόσου.

Η ανοσολόγος από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Δρ Akiko Iwasaki, επικεφαλής της μελέτης, αναφέρθηκε στο βασικό χαρακτηριστικό που ενισχύει τη δυναμική του τεστ, την ανακάλυψη δηλαδή ότι το ιικό φορτίο στο σάλιο είναι πιο αντιπροσωπευτικό της εικόνας της νόσου από το ρινοφαρυγγικό επίχρισμα. 

Σε αντίθεση με τις ρινικές οδούς απ’ όπου αντλείται το επίχρισμα των rapid tests, το ιικό φορτίο στο σάλιο υποδηλώνει ότι έχει περάσει από τους πνεύμονες, οι οποίοι πλήττονται επί το πλείστον από τον ιό, με τη βοήθεια των κροσσών. Οι κροσσοί της αναπνευστικής οδού, ινόμορφες προσεκβολές που μοιάζουν με τρίχες, προωθούν τη βλέννα στο λαιμό προς το στόμα όπου αναμειγνύεται με το σάλιο, κάτι που συμβαίνει και με τον βήχα.

Το δεύτερο σημαντικό πλεονέκτημα κατά τη Δρ Iwasaki, είναι ότι το ιικό φορτίο του σάλιου κατά τη μελέτη δε σχετίστηκε απλώς με τη σοβαρότητα της νόσου αλλά και την ανοσολογική απόκριση στην COVID-19, καθώς επίσης και τη μεγαλύτερη ηλικία, το ανδρικό φύλο και τις συννοσηρότητες που έχουν αποδειχθεί παράγοντες αυξημένου κινδύνου για τη νόσο.

Τι προβλέπεται για το τεστ σάλιου

Την περασμένη άνοιξη, μια επιστημονική ομάδα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Γέιλ ανέπτυξε το SalivaDirect, ένα τεστ που στηρίζεται σε αυστηρό πρωτόκολλο πιστοποιημένων εργαστηρίων και εκπαιδευμένων τεχνικών για την πραγματοποίησή του. Δεν πρόκειται για ένα rapid test που γίνεται στο σπίτι και δίνει άμεσα αποτελέσματα, αλλά μια μέθοδο που έλαβε άδεια κατεπείγουσας χρήσης από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για εγκεκριμένα εργαστήρια μόνο.

Το τεστ σχεδιάστηκε αρχικά για να ανακαλυφθούν πιθανοί ασυμπτωματικοί φορείς ανάμεσα σε παίκτες του NBA, η επιτυχία του ωστόσο συγκέντρωσε το ενδιαφέρον εργαστηρίων από όλο τον κόσμο.

Η Δρ Iwasaki με την ομάδα της που εφάρμοσαν τη νέα μέθοδο σε νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19, εξέφρασε την ελπίδα ότι τα νέα ευρήματα θα ενθαρρύνουν νοσοκομεία και κλινικές προς υιοθέτηση αυτού του ελέγχου, καθώς πρόκειται για διαδικασία λιγότερο δαπανηρή, ευκολότερη και πιο ευχάριστη στον ασθενή, καθώς επίσης ότι περισσότερες μελέτες από την ομάδα της θα οδηγήσουν στο «πράσινο φως» από τον FDA για ευρύτερη χρήση του ως διαγνωστικό και προληπτικό εργαλείο.

Διαβάστε επίσης

Κορωνοϊός: Νέο τεστ βρίσκει τον ιό χωρίς δείγμα σάλιου

Γαλλία: Δοκιμάζεται τεστ κορωνοϊού χωρίς μπατονέτα και με αποτελέσματα σε 40 λεπτά

Κορωνοϊός: Ποιο μοριακό τεστ ανιχνεύει ταχύτερα τον ιό;