Τη σημαντική συμβολή της ασπιρίνης στη μάχη κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου επισφραγίζει νέα μελέτη από την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, η οποία συνδέει τη λήψη του αντιφλεγμονώδους φαρμάκου με μειωμένη θνησιμότητα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στο JNCI: The Journal of the National Cancer Institute, η πρότερη λήψη ασπιρίνης μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια για τους ογκολογικούς ασθενείς μετά τη διάγνωση, δρώντας αποτρεπτικά έναντι επικίνδυνων και δυνητικά θανατηφόρων μεταστάσεων στο παχύ έντερο.

Για τη μελέτη αξιοποιήθηκαν στοιχεία από τη μελέτη Cancer Prevention Study-II (CPS-II) Nutrition Cohort της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, αναφορικά με άνδρες και γυναίκες υγιείς κατά την έναρξη της έρευνας (1992-1993) και με διαγνωσμένο καρκίνο του παχέος εντέρου στις follow-up μελέτες έως το 2015. Η θνητότητα της νόσου αφορά το διάστημα έως το 2016.

Ο επικεφαλής της μελέτης Δρ Peter T. Campbell, Ph.D. από την Αντικαρκινική Εταιρεία, επεσήμανε τη σπουδαιότητα των ευρημάτων για την πρόληψη και τις χρήσιμες παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής από την πλευρά των ασθενών.

Πότε η λήψη της ασπιρίνης αποδεικνύεται ωφέλιμη

Η μελέτη της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας εξέτασε τη σημασία του χρόνου στη λήψη ασπιρίνης και άλλων μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ), πώς επηρεάζεται η πορεία των ασθενών όταν τα παραπάνω φάρμακα λαμβάνονται πριν ή μετά τη διάγνωση. Ωστόσο, στη δημοσίευση δεν αναφέρονται τα σχετικά ευρήματα.

Παρεμφερής έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ που δημοσιεύτηκε προσφάτως στο JAMA Oncology, κατέδειξε ότι η ασπιρίνη ωφελεί έναντι του καρκίνου του παχέος εντέρου μόνο εφόσον λαμβάνεται πριν τα 70, ενώ θετικά επιδρά και η περαιτέρω λήψη της εφόσον όμως ξεκίνησε εγκαίρως.

Σύμφωνα με τη διεθνή μελέτη CAPP2 για την επίδραση της ασπιρίνης σε ασθενείς με σύνδρομο Lynch (κληρονομικός μη-πολυποδιακός ορθοκολικός καρκίνος – HNPCC), μια κληρονομική πάθηση που αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, του ορθού και άλλων τύπων καρκίνου, δύο ασπιρίνες την ημέρα, για δυόμιση χρόνια κατά μέσο όρο, μείωσαν το ποσοστό καρκίνου του εντέρου κατά 50%. Το Εθνικό Ινστιτούτο Κλινικής Αριστείας της Μεγάλης Βρετανίας έχει συστήσει την προληπτική ημερήσια λήψη ασπιρίνης για περισσότερο από 2 χρόνια στους εν λόγω ασθενείς.

Τέλος, επισημαίνεται ο κοινός τόπος όλων των σχετικών μελετών, η ανάγκη ιατρικής συμβουλής δηλαδή και η στάθμιση οφελών και κινδύνων πριν τη συστηματική λήψη ασπιρίνης, δεδομένου πως η παρατεταμένη χρήση του φαρμάκου συνδέεται με στομαχικά άλγη, έλκη και γαστρορραγία.

Διαβάστε επίσης

Η «ασπιρίνη» που προλαμβάνει τη νόσο Αλτσχάιμερ

Επικίνδυνη η καθημερινή λήψη ασπιρίνης για τους υγιείς ηλικιωμένους

Ασπιρίνη: Πότε να παίρνουμε προληπτικά για να αποφύγουμε ένα καρδιακό επεισόδιο