Η βελτίωση της νοσοκομειακής περίθαλψης μείωσε το ποσοστό θνητότητας στις μονάδες εντατικής θεραπείας των ασθενών με covid-19 κατά περισσότερο από ένα τρίτο τους τελευταίους μήνες της πανδημίας, όμως ο ρυθμός της προόδου αυτής μειώνεται και ενδέχεται να παραμείνει στάσιμος, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα

Η θνητότητα των ασθενών με covid-19 στις μονάδες εντατικής θεραπείας μειώθηκε στο 36% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με αυτή τη μεγάλη έρευνα στην οποία εξετάστηκαν περισσότεροι από 43.000 ασθενείς σε πολλές χώρες και η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Anesthesia.

Σύμφωνα με προηγούμενη ανάλυση των ίδιων συντακτών που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο, η θνητότητα των ασθενών με covid-19 στις μονάδες εντατικής θεραπείας παγκοσμίως μειώθηκε από σχεδόν 60% στα τέλη Μαρτίου 2020 στο 42% στο τέλος Μαΐου του 2020.

Οι δύο αυτές έρευνες, που διεξήχθησαν από τον αναισθησιολόγο Τιμ Κουκ και Βρετανούς συνεργάτες του, είναι «μετααναλύσεις» οι οποίες συνέθεσαν στοιχεία από πολλές έρευνες.

«Αφού η πρώτη μας μετα- ανάλυση πέρυσι έδειξε μεγάλη μείωση της θνητότητας ασθενών με covid-19 στις μονάδες εντατικής θεραπείας από τον Μάρτιο ως τον Μάιο του 2020, η νέα ανάλυση δείχνει ότι η μείωση αυτή της θνητότητας φάνηκε να σταθεροποιείται ή να φτάνει στο ανώτατο όριό της μεταξύ του Ιουνίου και του Οκτωβρίου του 2020», ανέφεραν οι συντάκτες.

Οι συντάκτες χρησιμοποίησαν στοιχεία από 52 έρευνες που αφορούσαν 43.128 ασθενείς και προέρχονταν από την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Κίνα –περιοχές που είχαν εξεταστεί και στην προηγούμενη μετα- ανάλυση–, αλλά και από τη Μέση Ανατολή, τη νότια Ασία και την Αυστραλία. Οι γνώσεις σχετικά με το ποιες θεραπείες έχουν αποτέλεσμα και ποιες όχι έχουν αυξηθεί, επισημαίνουν.

Για παράδειγμα στεροειδή (όπως η δεξαμεθαζόνη) μπορούν να χορηγηθούν σε ασθενείς που λαμβάνουν οξυγόνο ή βρίσκονται στον αναπνευστήρα προκειμένου να αυξηθούν οι πιθανότητες επιβίωσής τους. Επίσης έχει αλλάξει σταδιακά η χορήγηση οξυγόνου και η αντιμετώπιση των θρομβώσεων στο αίμα σε ασθενείς με covid-19.

Οι συντάκτες αναρωτιούνται για τις πιθανές επιπτώσεις των νέων παραλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού στους ασθενείς στις εντατικές.

Όμως ο Πίτερ Χόρμπι, υπεύθυνος της κλινικής έρευνας Recovery που είχε ανακαλύψει την αποτελεσματικότητα της δεξαμεθαζόνης στην αντιμετώπιση της cοvid-19, είχε εκτιμήσει πρόσφατα ότι τα φάρμακα αναμένεται να εξακολουθούν να έχουν καλά αποτελέσματα και έναντι των νέων παραλλαγών διότι ενισχύουν την ανοσολογική αντίδραση των ασθενών και δεν επιτίθενται απευθείας στον ίδιο τον κορωνοϊό.