Μία πρωτοποριακή τεχνολογία τεχνητής μήτρας παρουσίασαν ερευνητές στο American Journal of Obstetrics & Gynecology. Η νέα μελέτη δημιουργεί αισιοδοξία για την επιβίωση των εξαιρετικά πρόωρων μωρών που γεννιούνται πριν τις 24 εβδομάδες της κυήσεως.

H μελέτη για πρώτη φορά παρουσιάζει την ικανότητα ενός τεχνητού πλακούντα να διατηρεί στη ζωή εξαιρετικά πρόωρα νεογνά προβάτου (600 έως 700 γρ.) που αντιστοιχούν σε ανθρώπινα έμβρυα 24 εβδομάδων.

Ο καθηγητής Matt Kemp δήλωσε πως μολονότι προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει πως η επιβίωση με τεχνολογία τεχνητού πλακούντα στα πρόωρα νεογνά που η διάρκεια κύησής τους ξεπερνούσε τις 24 εβδομάδες ήταν εφικτή εντούτοις δεν υπήρχαν δημοσιευμένα στοιχεία που να παρουσιάζουν τη χρήση της πλατφόρμας για την υποστήριξη εξαιρετικά πρόωρων νεογνών, που αποτελεί και τον τελικό κλινικό στόχο αυτής της τεχνολογίας.

Artificial womb technology breaks its 4 minute mile

Οι ερευνητές Matt Kemp και Haruo Usuda

«Για αρκετές δεκαετίες υπήρχε μικρή βελτίωση στην επιβίωση των εξαιρετικά πρόωρων νεογνών, που γεννιόντουσαν στο όριο βιωσιμότητας (21-24 εβδομάδες κύησης)», δήλωσε ο καθηγητής Kemp. «Η μελέτη μας αποδεικνύει, για πρώτη φορά, τη χρησιμότητα αυτής της τεχνολογίας  σε πολύ πρόωρα νεογνά προβάτων που η διάρκεια κύησής τους αντιστοιχεί σε ανθρώπινα έμβρυα 24 εβδομάδων» συνεχίζει. Το αποτέλεσμα υπογραμμίζει την προοπτική κλινικής εφαρμογής αυτής της τεχνολογίας για πολύ πρόωρα έμβρυα που γεννιούνται στο όριο της βιωσιμότητας.

Ο κ. Kemp δήλωσε πως τα πρόσφατα ευρήματα αποτελούν ένα σημαντικό ορόσημο για τη μελλοντική εφαρμογή της τεχνολογίας. «Για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε τα αποτελέσματα για τα βρέφη που γεννιούνται στο όριο της βιωσιμότητας πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι δεν πρόκειται για “μικρά βρέφη”, αλλά για μοναδικούς ασθενείς όπου εξαιτίας των εξαιρετικά υπανάπτυκτων πνευμόνων και της περιορισμένης καρδιαγγειακής λειτουργίας τους χρειάζονται μία εντελώς διαφορετική φροντίδα συγκριτικά με τα πρόωρα βρέφη που γεννήθηκαν μετά τις 24 εβδομάδες κύησης.

Η τεχνολογία αυτή σχεδιάστηκε για να φέρει «επανάσταση» στην φροντίδα των πολύ πρόωρων νεογνών. Ο στόχος είναι να προσφερθεί μία γέφυρα ανάμεσα σε μία φυσιολογική μήτρα και τον εξωτερικό κόσμο δίνοντας στα βρέφη που γεννιούνται πρόωρα περισσότερο χρόνο για να ωριμάσουν οι εύθραυστοι πνεύμονές τους. Με επιπλέον βελτιώσεις, αυτό που σήμερα μπορεί να θεωρείται ως φουτουριστική τεχνολογία ενδέχεται σύντομα να είναι μέρος της φυσιολογικής θεραπείας.