Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ κατέληξαν στο αντιδιαβητικό φάρμακο που μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου από COVID-19 ανεξαρτήτως άλλων παραγόντων όπως η παχυσαρκία ή η υπέρταση, ένα σημαντικό όπλο για την αντιμετώπιση της πανδημίας
Η μετφορμίνη, το ευρέως συνταγογραφούμενο φάρμακο για την αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2, αποδεικνύεται ένα ισχυρό όπλο στον αγώνα αντιμετώπισης της COVID-19, μειώνοντας έως και τρεις φορές τον κίνδυνο θανάτου για τους ασθενείς με τη νόσο του νέου κορωνοϊού.
Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ μελέτησαν συγκριτικά την επίδραση των δύο επικρατέστερων θεραπειών για τον διαβήτη τύπου 2, ινσουλίνη και μετφορμίνη, διαπιστώνοντας τη σημαντική υπεροχή της δεύτερης. Υπενθυμίζεται πως ο κίνδυνος θανάτου από COVID-19 αυξάνεται κατακόρυφα για τους διαβητικούς ασθενείς.
Μια σημαντική επιπλέον ανακάλυψη, σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στοFrontiers in Endocrinology, ήταν πως άλλοι παράγοντες όπως το φύλο και η ηλικία ή παθήσεις όπως παχυσαρκία, υπέρταση ή χρόνια νεφρική νόσος δεν επηρέασαν την αποτελεσματικότητα του αντιδιαβητικού φαρμάκου.
Βάση της μελέτης αποτέλεσαν τα δεδομένα 604 θετικών στον κορωνοϊό SARS-CoV-2 ασθενών κατά το διάστημα 25 Φεβρουαρίου έως 22 Ιουνίου, σύμφωνα με τα οποία η συνολική θνητότητα λόγω COVID-19 ήταν στο 11%, με το 93% των θανόντων άνδρες άνω των 50 ετών και την υπέρταση καθώς και το ανδρικό φύλο να αποτελούν παράγοντες αυξημένου κινδύνου. COVID-19 και διαβήτης αποδείχθηκε ο πλέον επικίνδυνος συνδυασμός, με τη συννοσηρότητα να εντοπίζεται στο 67% των θανόντων.
Η μελέτη για την επίδραση των αντιδιαβητικών θεραπειών έδειξε μηδενικές επιπτώσεις από τη χρήση ινσουλίνης στον δείκτη θνητότητας για την υφιστάμενη χρήση ινσουλίνης.
Εν αντιθέσει, η μετφορμίνη μείωσε τον κίνδυνο θανάτου, με το ποσοστό θνητότητας 11% σημαντικά μικρότερο από το 23% για την ομάδα διαβητικών ασθενών που δεν ακολουθούν αγωγή βασισμένη στο εν λόγω φάρμακο.
Όπως επεσήμανε η Δρ Anath Shalev, M.D, διευθύντρια στο Ολοκληρωμένο Διαβητολογικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα και επικεφαλής της μελέτης, οι μηχανισμοί που ευθύνονται για την επίδραση της μετφορμίνης ακόμη διερευνώνται. Τα ευρήματα έδειξαν πως τα θετικά αποτελέσματα του φαρμάκου στη ρύθμιση του γλυκαιμικού δείκτη ή στην παχυσαρκία δεν σχετίζονται, καθώς ο δείκτης μάζας σώματος, η γλυκόζη στο αίμα και η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (A1C) δεν ήταν σε χαμηλότερα επίπεδα στους χρήστες μετφορμίνης που επέζησαν της COVID-19. «Πιθανώς οι αντιφλεγμονώδεις και αντι-θρομβωτικές ιδιότητες της μετφορμίνης να διαδραματίζουν τον ουσιαστικό ρόλο» ανέφερε η Δρ. Shalev.
Τέλος, οι ερευνητές υπογράμμισαν την παγκόσμια εφαρμογή των αποτελεσμάτων, με παρεμφερείς έρευνες σε διαφορετικούς πληθυσμούς διεθνώς – συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Γαλλίας και μιας ανάλυσης της αμερικανικής εταιρείας υγειονομικής περίθαλψης UnitedHealthcare – να έχουν καταλήξει σε αντίστοιχα ευρήματα.
Διαβάστε επίσης
Διαβήτης: Το γνωστό φάρμακο που κάνει καλό στην εγκυμοσύνη
Διαβητικοί χαμηλού καρδιαγγειακού κινδύνου: Αυτή είναι η καλύτερη επιλογή φαρμάκου