Η εκπληκτική ικανότητα μίας γυναίκας να μυρίζει τη νόσο του Πάρκινσον γεννά ελπίδες για τη δημιουργία ενός διαγνωστικού εργαλείου για την εκφυλιστική αυτή νόσο.
Η Joy Milne, μία συνταξιούχος νοσοκόμα από το Perth της Σκωτίας παρατήρησε μία δυσάρεστη μυρωδιά από τον σύζυγό της πριν διαγνωστεί σε αυτόν η νευρολογική νόσος το 1985.
Τριάντα και πλέον χρόνια μετά, επιστήμονες προσπαθούν να εντοπίσουν τι ήταν αυτό που προκάλεσε τη δυσοσμία αυτή και δημοσιεύουν τα ευρήματά τους στο ACS Central Science.
Η αρχή έγινε όταν η 68χρονη γυναίκα, προσέγγισε έναν ερευνητή σε ένα σεμινάριο για τη νόσο Πάρκινσον. Αυτό τελικά οδήγησε σε μία μελέτη του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ η οποία ξεκίνησε το 2015, εμπνευσμένη από την ικανότητα της γυναίκας να μυρίζει μία ουσία που σχετίζεται με τη νόσο.
Υπάρχουν ελπίδες ότι η ανακάλυψη θα μπορούσε να βοηθήσει σε διάγνωση των πασχόντων από τη νόσο νωρίτερα, πριν ακόμα εμφανιστούν τα κινητικά προβλήματα.
«Αυτό που βρήκαμε είναι ότι στους πάσχοντες από νόσο Πάρκινσον ορισμένοι παράγοντες είναι αυξημένοι, και ο λόγος που το ανακαλύψαμε είναι επειδή η Joy Milne μπορούσε να μυρίσει τη διαφορά», δήλωσε η Perdita Barran, επικεφαλής της μελέτης στο BBC.
«Μπορούσε να μυρίσει ανθρώπους που έπασχαν από τη νόσο Πάρκινσον», πρόσθεσε.
Οι επιστήμονες σχεδίασαν πειράματα για να μιμηθούν την αίσθηση της όσφρησης της κυρίας Milne χρησιμοποιώντας στον εξοπλισμό τους ένα ειδικό σπεκτρόμετρο μάζας.
Οι ασταθείς βιοδείκτες που εντοπίστηκαν θα μπορούσαν να βοηθήσουν να δημιουργηθεί ένα απλό τεστ για την πρώιμη διάγνωση της νόσου.
«Αυτό που θα μπορούσαμε να ελπίζουμε είναι πως αν μπορούμε να διαγιγνώσκουμε νωρίτερα τη νόσο, πριν τα κινητικά συμπτώματα εκδηλωθούν, ενδέχεται να υπάρχουν θεραπείες που θα προλαμβάνουν την επιδείνωση της νόσου» αναφέρει η Δρ. Barran.
Η κ. Milne έχει τόσο ισχυρή όσφρηση που ισχυρίζεται ότι μπορεί επίσης να… μυρίσει και άλλες ασθένειες, όπως ο καρκίνος. Σκοπεύει μάλιστα να συνεχίσει να συνεργάζεται με τους ερευνητές για να δημιουργηθούν και άλλα τεστ βασισμένα στην όσφρηση.