Ερευνητές από την Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Yale χρησιμοποίησαν ένα ήδη δημοσιευμένο μοντέλο εμβολιαστικού προγράμματος κατά της COVID-19 προκειμένου να παραμετροποιήσουν την αντιστοιχία «ταχύτητα έναντι αποτελεσματικότητας» της ανάπτυξης του εμβολίου για τον κορωνοϊό.
Το μοντέλο λάμβανε υπόψη τη μετάδοση του SARS-CoV-2, τη σοβαρότητα της λοίμωξης από COVID-19 και την ανάρρωση ή τον εμβολιασμό που οδηγεί σε προστατευτική ανοσία. Σύμφωνα με την ανάλυση των συγγραφέων, λοιπόν, η στρατηγική εμβολιασμού δύο δόσεων θα επέβαλλε απότομο κλινικό και επιδημιολογικό κόστος στο πλαίσιο της τρέχουσας απόκρισης στην πανδημία.
Όπως επισημαίνουν, ανάλογα με τη διάρκεια της προστασίας που παρέχεται, ένα εμβόλιο μονής δόσης με 55% αποτελεσματικότητα μπορεί να παράσχει μεγαλύτερο όφελος όσον αφορά την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού από ό,τι ένα κατά 95% αποτελεσματικό εμβόλιο δύο δόσεων.
Δεύτερη εργασία επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Washington και το Αντικαρκινικό Ερευνητικό Κέντρο Fred Hutchinson υποδεικνύει και πάλι ότι η ταχύτητα παραμένει απαραίτητη για τον έλεγχο της πανδημίας της COVID-19 και παραθέτουν τέσσερεις συλλογιστικές για να στηρίξουν τα συμπεράσματά τους:
- Ο διπλασιασμός της εμβολιαστικής κάλυψης με μία μεμονωμένη δόση συγκριτικά με το σχήμα δύο δόσεων θα επιταχύνει τον έλεγχο της πανδημίας, επειδή ακόμα και η μερική προστασία σε ατομικό επίπεδο είναι πιθανό να περιορίσει ικανοποιητικά το βαθμό μεταδοτικότητας ώστε να σταματήσει η επιδημιολογική ανάπτυξη.-
- Η παροχή αποτελεσματικής προστασίας για όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους είναι πιο ηθική πρακτική, καθώς κατανέμει πιο δίκαια το αγαθό αυτό.
- Η προσέγγιση μεμονωμένης δόσης θα μπορούσε να μετριάσει την υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης κάποιων παρενεργειών που σχετίζονται με τον εμβολιασμό και παρατηρούνται στη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου.
- Η χορήγηση ενός εμβολίου το οποίο είναι μόνο κατά ένα μέρος προστατευτικό μπορεί να μειώσει τις επικίνδυνες συμπεριφορές, όπως η μη χρήση μάσκας ή μη εφαρμογή της κοινωνικής απόστασης.
Άλλοι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Stanford ανέπτυξαν ένα αναλυτικό μοντέλο κοόρτης αποφάσεων προκειμένου να αξιολογήσουν τα άμεσα οφέλη του εμβολιασμού έναντι της COVID-19 στο πλαίσιο εναλλακτικών στρατηγικών για την κατανομή των δόσεων.
Αρχικά, ανέλυσαν μια δεδομένη στρατηγική βάσει του τρέχοντος μοντέλου της χορήγησης δύο δόσεων που εξελίσσεται στις ΗΠΑ, με διαφορά περίπου ενός μήνα μεταξύ τους. Στη δεύτερη απόπειρά τους, ανέλυσαν μια ευέλικτη στρατηγική που θα διατηρούσε το 10% των αποθεμάτων για τη δεύτερη δόση κατά τη διάρκεια των πρώτων τριών εβδομάδων, το 90% των αποθεμάτων για χορήγηση της δεύτερης δόσης κατά τις επόμενες τρεις εβδομάδες και το 50% μετά από αυτό το διάστημα. Εκτιμούν, λοιπόν, ότι η ευέλικτη στρατηγική θα είχε ως αποτέλεσμα να αποφευχθεί ένα επιπλέον 23-29% των περιστατικών COVID-19 συγκριτικά με την πρώτη στρατηγική.
Και στα δύο σενάρια, 24 εκατομμύρια άνθρωποι θα λάμβαναν τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου μέχρι την όγδοη εβδομάδα, ενώ στην ευέλικτη στρατηγική 2,4 εκατομμύρια άνθρωποι επιπλέον θα λάμβαναν δύο δόσεις του εμβολίου, επειδή κάποια εκατομμύρια περισσότεροι έλαβαν την αρχική δόση κατά τις πρώτες τρεις εβδομάδες.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα αυτά υποδεικνύουν ότι ο εμβολιασμός περισσότερων ανθρώπων το συντομότερο δυνατό με τη χρήση μιας ευέλικτης προσέγγισης θα μπορούσε να αυξήσει τα οφέλη των εμβολίων, ενώ ταυτόχρονα θα δίνει τη δυνατότητα σε περισσότερους ανθρώπους να λάβουν τη δεύτερη δόση σύμφωνα με τον σχεδιασμό.
Διαβάστε επίσης
Κορωνοϊός: Ετοιμάζεστε να κάνετε το εμβόλιο; Τι να προσέξετε πριν και μετά τον εμβολιασμό
Πώς θα ταξιδεύει ο κόσμος μετά το εμβόλιο – Τι θα ισχύει για τους μη εμβολιασμένους
Εμβόλιο για τον κορωνοϊό: Τι δείχνουν τα μέχρι τώρα δεδομένα για τις αλλεργίες