H καθημερινή χρήση ινδικής κάνναβης, μπορεί να προκαλέσει στους ανθρώπους ψύχωση, σύμφωνα με νέα διεθνή επιστημονική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο The Lancet Psychiatry. Πρόκειται για την πρώτη έρευνα που κάνει αυτή τη διαπίστωση, ρίχνοντας μια «σκιά» πάνω από την τάση νομιμοποίησης της ινδικής κάνναβης σε διάφορες χώρες.

Εντονότερο μοιάζει να είναι το πρόβλημα στις πόλεις της Ευρώπης όπου η ινδική κάνναβη είναι διαθέσιμη, όπως το Άμστερνταμ και το Λονδίνο. Στην ολλανδική πρωτεύουσα υπάρχει η εκτίμηση πως σχεδόν οι μισές νέες περιπτώσεις ψύχωσης (50%) σχετίζονται με την τακτική χρήση ισχυρής ινδικής κάνναβης, ενώ στο Λονδίνο το ίδιο συμβαίνει με το ένα τρίτο περίπου των νέων περιστατικών ψύχωσης (30%).

Τα στοιχεία από 11 ευρωπαϊκές πόλεις αναλύθηκαν από ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Marta Di Forti του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής, Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης του King’s College του Λονδίνου. Εκτιμάται πως το 20% των νέων περιστατικών ψύχωσης είναι πιθανό να συνδέεται με την καθημερινή χρήση ινδικής κάνναβης.

«Τα ευρήματά μας συνάδουν με προηγούμενες μελέτες που δείχνουν ότι η χρήση ινδικής κάνναβης με υψηλή περιεκτικότητα σε τετραϋδροκανναβινόλη, έχει πιο επιβλαβείς συνέπειες για την ψυχική υγεία, σε σχέση με τη χρήση λιγότερο δραστικής ινδικής κάνναβης», δήλωσε η Δρ. Di Forti. Όπως είπε, «καθώς το νομικό καθεστώς της κάνναβης αλλάζει σε πολλές χώρες και καθώς εξετάζουμε τις ιατρικές ιδιότητες μερικών ειδών της, έχει ζωτική σημασία να εξετάσουμε επίσης τις δυνητικές αρνητικές επιπτώσεις που σχετίζονται με την καθημερινή χρήση ινδικής κάνναβης, ιδίως των πιο δραστικών ποικιλιών της».

Ως ισχυρή κάνναβη θεωρείται αυτή που περιέχει πάνω από 10% τετραϋδροκανναβινόλη (THC). Στην Ολλανδία βρέθηκε ινδική κάνναβη με περιεκτικότητα έως 67% σε THC, στο Λονδίνο η μέση περιεκτικότητα ήταν 14%, ενώ στην Ιταλία, στη Γαλλία και στην Ισπανία η περισσότερη κάνναβη έχει THC κάτω του 10%.

Οι επιστήμονες πάντως επεσήμαναν ότι η σχέση ινδικής κάνναβης και ψύχωσης μπορεί να είναι διπλής κατεύθυνσης, δηλαδή όχι μόνο η ινδική κάνναβη να οδηγεί σε ψύχωση, αλλά και το αντίστροφο.