Επιστήμονες από το Wake Forest Institute Αναγεννητικής Ιατρικής (WFIRM) δημοσίευσαν μια μελέτη στο Tissue Engineering Part A, πάνω σε μια πολλά υποσχόμενη προσέγγιση για την αντιμετώπιση της χρόνιας νεφρικής νόσου.

Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες του WFIRM απέδειξαν ότι αξιοποιώντας τις μοναδικές ιδιότητες των βλαστοκυττάρων που προέρχονται από το  αμνιακό υγρό θα μπορούσαν ενδεχομένως να συμβάλλουν στην ανάκτηση της λειτουργίας των οργάνων σε ένα προκλινικό μοντέλο χρόνιας νεφρικής νόσου.

Στη μελέτη αυτή οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η έγχυση αμνιακού υγρού σε ένα προκλινικό μοντέλο νεφρικής νόσου οδήγησε στη βελτίωση της λειτουργίας του νεφρού, με βάση τα μετρήσιμα επίπεδα αποβλήτων μετά από δέκα εβδομάδες. Ειδικότερα, τα ευρήματα της βιοψίας έδειξαν μειωμένη βλάβη στο σύμπλεγμα των τριχοειδών αγγείων που λειτουργούν ως φίλτρα των νεφρών.

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι αυτός ο τύπος βλαστοκυττάρων θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως μια πηγή κυττάρων για να προσφέρει μια εναλλακτική θεραπευτική στρατηγική στους ασθενείς που πάσχουν από αυτή τη χρόνια και εξουθενωτική νόσο», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας James J. Yoo, MD, καθηγητής Αναγεννητικής Ιατρικής στο WFIRM.

Γνωστοί παγκοσμίως για την πρωτοποριακή έρευνα τους πάνω στην τρισδιάστατη βιοεκτύπωση ιστών και οργάνων, οι ερευνητές του WFIRM κατά καιρούς έχουν εξετάσει τη χρόνια νεφρική νόσο και την έλλειψη οργάνων με διάφορους τρόπους.

Ήταν οι πρώτοι στον κόσμο (2007) που αναγνώρισαν και κατηγοριοποίησαν τα βλαστοκύτταρα που προέρχονται από αμνιακό υγρό, αναπτύσσοντας μάλιστα τεχνικές απομόνωσης και επέκτασής τους. Το σημαντικό στην κατηγορία αυτή των βλαστοκυττάρων είναι ότι έχουν την ικανότητα να μετατρέπονται σε διαφορετικούς τύπους κυττάρων, ενώ παράλληλα διαθέτουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, καθιστώντας τα μια πιθανή πηγή αναγέννησης.

«Οι μελέτες μας δείχνουν ότι η θεραπεία με βλαστοκύτταρα αμνιακού υγρού είχε θετική επίδραση στη βελτίωση της λειτουργίας και της δομής των νεφρών», δήλωσε ο διευθυντής της WFIRM και ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης, Anthony Atala.

Η χρόνια νεφρική νόσος είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας που εκδηλώνεται είτε με οξέα είτε με χρόνια συμπτώματα. Η μεταμόσχευση είναι η μόνη μέθοδος οριστικής θεραπείας που αποκαθιστά τη λειτουργία των νεφρών, αλλά έχει τις δικές της προκλήσεις, τόσο στην περίπτωση της απόρριψης του μοσχεύματος όσο και σε αυτή της διαρκούς ανοσοκαταστολής. Το βασικότερο όλων, όμως, είναι ότι δεν υπάρχει ικανός αριθμός οργάνων για την κάλυψη της ζήτησης.

Ο Δρ. Sunil George, ερευνητής της WFIRM που συμμετείχε στις μελέτες, τόνισε ότι η έρευνα συνεχίζεται, μέχρι να διαπιστωθεί αν η έγχυση περισσότερων βλαστοκυττάρων ή η πιο αποτελεσματική ενσωμάτωση των ενεχυμένων κυττάρων μπορεί να ενισχύσει τη βελτίωση της λειτουργίας των νεφρών.