Τα ευρήματά της παρουσίασε πρόσφατα ομάδα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γρανάδας, σχετικά με τις θετικές επιπτώσεις της αερόβιας γυμναστικής σε ασθενείς με συστηματικό ερυθηματώδη λύκο, ένα αυτοάνοσο νόσημα που συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για την καρδιαγγειακή υγεία.
Η έρευνα «Αποτελέσματα της Σωματικής Άσκησης στην Υποκλινική Αθηροσκλήρωση και Φλεγμονή σε Ασθενείς με Συστηματικό Ερυθυματώδη Λύκο» που ξεκίνησε το 2017, εξέτασε την επίδραση ενός προγράμματος δώδεκα εβδομάδων σταδιακής, εξατομικευμένης και ειδικά προσαρμοσμένης αερόβιας προπόνησης στην αρτηριακή δυσκαμψία και φλεγμονή σε γυναίκες με το αυτοάνοσο νόσημα, καθώς και στη φυσική κατάσταση και μεταβλητές όπως η κόπωση, η κατάθλιψη ή η συνολική ποιότητα ζωής, τις οποίες επηρεάζει η νόσος.
Σύμφωνα με τα κύρια ευρήματα της έρευνας που δημοσιεύονται στο Journal of Clinical Medicine, οι συμμετέχουσες στο πρόγραμμα αύξησαν σημαντικά την αερόβια κατάστασή τους σε σύγκριση με μια ομάδα που έλαβε απλώς πληροφορίες και συμβουλές για έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Η απουσία αρνητικών επιπτώσεων στην αρτηριακή δυσκαμψία και τη φλεγμονή, κατέστησαν το πρόγραμμα μια ασφαλή παρέμβαση που δεν αυξάνει το καρδιαγγειακό κίνδυνο.
Σε μια δημοσίευση στο Disability and Rehabilitation, έρευνα διαπίστωσε σημαντική μείωση της κόπωσης στις ασθενείς που ακολούθησαν ένα πρόγραμμα γυμναστικής, μολονότι τα καταθλιπτικά συμπτώματα, το άγχος, η ποιότητα του ύπνου ή η ποιότητα ζωής δεν παρουσίασαν σημαντικές διαφορές σε σύγκριση με την άλλη ομάδα. Επιπλέον, για τη μείωση της γενικής κόπωσης υπεύθυνη αποδείχτηκε η αύξηση της αερόβιας ικανότητας μετά το πρόγραμμα άσκησης.
Η ερευνήτρια από το Πανεπιστήμιο της Γρανάδας Blanca Gavilán Carrera, αναφέρθηκε στα πορίσματα προηγούμενων ερευνών ότι, παρά τη συμβολή της ηλικίας στη σκλήρυνσης των αρτηριών και συνακόλουθα τον αυξημένο κίνδυνο αθηροσκλήρωσης, τα υψηλότερα επίπεδα καρδιακής αναπνοής συνδέθηκαν με μικρότερη ετήσια επιδείνωση της αρτηριακής δυσκαμψίας.
Στα επόμενα χρόνια, θα πραγματοποιηθεί μια μελέτη παρακολούθησης στους συμμετέχοντες, για να υπάρξει καλύτερη κατανόηση της σωματικής δραστηριότητας και της φυσικής κατάστασης ως δείκτες υγείας στους ασθενείς με Συστηματικό Ερυθυματώδη Λύκο.
Διαβάστε ακόμη
Ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος φέρνει την ανατροπή στο μικροβίωμα του εντέρου
Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος: Η νόσος που απειλεί τις γυναίκες
Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος: Μια «γυναικεία» αυτοάνοση πάθηση