Είναι μια κοινή, αλλά λανθασμένη πεποίθηση μεταξύ των επικριτών των εμβολιασμών ότι οι εμβολιασμοί στη διάρκεια της κύησης αυξάνουν τον κίνδυνο αυτισμού για το παιδί. Σε αντιδιαστολή με αυτή τη θεώρηση βρίσκεται ένας διαρκώς αυξανόμενος όγκος ερευνών που αποκαλύπτει ότι ο πραγματικός κίνδυνος για την υγεία του παιδιού ελλοχεύει όταν μια μητέρα δεν εμβολιάζεται,
Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο JAMA Psychiatry, διαπίστωσε ότι οι κίνδυνοι ανάπτυξης αυτισμού και κατάθλιψης είναι σημαντικά υψηλότεροι εάν η μητέρα νοσηλεύτηκε με λοίμωξη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Πιο αναλυτικά, οι ερευνητές συγκέντρωσαν στοιχεία από το Μητρώο Γεννήσεων για σχεδόν 1,8 εκατομμύρια παιδιά που γεννήθηκαν στη Σουηδία μεταξύ 1973 και 2014, καταγράφοντας πόσες από τις μητέρες είχαν νοσηλευτεί με λοίμωξη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν έπειτα αυτά τα παιδιά και την ψυχική τους υγεία μέσω του νοσοκομειακού μητρώου μέχρι το 2014, όταν οι πιο μεγάλοι βρίσκονταν πλέον στην ηλικία των 41 ετών. Η στατιστική ανάλυση των δεδομένων αποκάλυψε μια ανησυχητική σχέση μεταξύ της ψυχικής υγείας ενός παιδιού και του ανοσοποιητικού συστήματος της μητέρας του.
Ειδικότερα, ενώ η μελέτη δεν έδειξε αυξημένο κίνδυνο σχιζοφρένειας ή διπολικής διαταραχής, οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι όταν μια έγκυος νοσηλεύεται για μια λοίμωξη, το παιδί της είναι πιο πιθανό να χρειαστεί νοσοκομειακή περίθαλψη για κατάθλιψη και αυτισμό αργότερα στη ζωή του. Στην πραγματικότητα, ο κίνδυνος για αυτά τα παιδιά ήταν αυξημένος κατά 79% για αυτισμό και 24% για κατάθλιψη.
Τα αποτελέσματα βασίζονται σε μια νέα θεωρία που υποστηρίζει ότι όταν κάποιες λοιμώξεις προσβάλλουν τον οργανισμό της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορούν να βλάψουν τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο του εμβρύου, αυξάνοντας τον κίνδυνο νευροψυχιατρικών διαταραχών αργότερα στη ζωή του, όπως η διπολική διαταραχή, η σχιζοφρένεια, η κατάθλιψη και ο αυτισμός.
Αυτή η νέα μελέτη, ωστόσο, ανοίγει πολύ περισσότερο το φάσμα των λοιμώξεων. Πιο συγκεκριμένα, αντί να αναγνωρίζονται μία ή δύο λοιμώξεις ως υπεύθυνες για τα ευρήματα, διαπιστώθηκε ότι τα αποτελέσματα παρέμειναν τα ίδια ανεξάρτητα από το αν η νοσηλεία ήταν αποτέλεσμα σοβαρών λοιμώξεων – όπως η γρίπη, η μηνιγγίτιδα και η πνευμονία – ή πολύ πιο ήπιων ασθενειών.
Με άλλα λόγια, το πρόβλημα δεν αφορά απαραιτήτως ένα συγκεκριμένο ιό, αλλά η λοίμωξη γενικότερα φαίνεται να προκαλεί αυτά τα προβλήματα.
«Είναι σημαντικό οι εγκυμονούσες να προστατεύονται και να προλαμβάνουν μια λοίμωξη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ένας ικανοποιητικός τρόπος αντιμετώπισης είναι, σαφέστατα, ο εμβολιασμός κατά της γρίπης», λέει η Verena Sengpiel, ειδικός στον τομέα Μαιευτικής και Γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η μελέτη αυτή ήταν μόνο παρατηρητική, οπότε δεν μπορεί να αποδείξει με ακρίβεια τον τρόπο με τον οποίο μια λοίμωξη της μητέρας επηρεάζει τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο του εμβρύου.
Για το λόγο αυτό, χρειάζονται ακόμα περισσότερες έρευνες μέχρι οι επιστήμονες να μπορέσουν να πουν με βεβαιότητα τι συμβαίνει. Το μόνο σίγουρο είναι ότι μια έγκυος θα πρέπει να προσπαθεί να παραμείνει υγιής και να τηρεί κατά γράμμα τις ιατρικές συμβουλές. Και ο εμβολιασμός μπορεί να αποτελέσει μια καλή αρχή.