Η νυχτερινή υπέρταση αποτελεί σημαντικό και ανεξάρτητο προγνωστικό παράγοντα κινδύνου για την εκδήλωση καρδιακών επεισοδίων, όπως έρχεται να επιβεβαιώσει νέα μεγάλης κλίμακας μελέτη Ιαπώνων επιστημόνων, οι οποίοι υπογραμμίζουν τη σημασία του εντοπισμού και της ρύθμισης εναλλαγών στις τιμές της αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Όσοι εμφανίζουν υψηλή αρτηριακή πίεση ενώ κοιμούνται είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν μελλοντικά καρδιαγγειακή νόσο, ιδίως καρδιακή ανεπάρκεια, ακόμη και όταν η αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της ημέρας βρίσκεται εντός φυσιολογικών ορίων, σύμφωνα με την έρευνα του ιαπωνικού Πανεπιστημίου Ιατρικής Jichi που δημοσιεύεται στο περιοδικό Circulation της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Οι επαγγελματίες υγείας συνήθως βασίζονται σε μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια της ημέρας ώστε να προσδιορίσουν την χορηγούμενη αντιυπερτασική φαρμακευτική αγωγή. Ωστόσο, πολλοί ασθενείς μπορεί να έχουν μη εντοπισμένη νυκτερινή υπέρταση -δηλαδή αυξημένη αρτηριακή πίεση ενώ κοιμούνται.

«Η νυχτερινή υπέρταση αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο ως προγνωστικός παράγοντας καρδιαγγειακού κινδύνου» δηλώνει ο Kazuomi Kario, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής Καρδιαγγειακής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Jichi στο Tochigi, εξηγώντας ότι η εν λόγω μελέτη «παρέχει πολύ πιο εμπεριστατωμένες πληροφορίες σχετικά με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο που σχετίζεται με τη νυχτερινή υπέρταση και διαφορετικούς φαινοτύπους αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια της νύχτας από ό,τι έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής».

Η μελέτη διενεργήθηκε σε δείγμα 6.359 συμμετεχόντων από όλη την Ιαπωνία μεταξύ του 2009 και του 2017. Οι τιμές της αρτηριακής τους πίεσης μετρούνταν κατ’ οίκον κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας μέσω φορητής αυτόματης συσκευής, με τα σχετικά δεδομένα να διαβιβάζονται περιοδικά στα συστήματα κλινικής.

Σχεδόν οι μισοί εκ των συμμετεχόντων ήταν άνδρες και στην πλειονότητά τους άνω των 65 ετών. Όλοι οι ασθενείς είχαν τουλάχιστον έναν παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου και τα τρία τέταρτα εξ αυτών λάμβαναν αντιυπερτασική φαρμακευτική αγωγή, ενώ ουδείς είχε συμπτωματική καρδιαγγειακή νόσο όταν ξεκίνησε η μελέτη.

Οι καθημερινές τους δραστηριότητες και οι ώρες ύπνου και έγερσης καταγράφονταν σε ημερολόγιο. Σχεδόν για κάθε συμμετέχοντα καταγράφονταν αυτοματοποιημένες μετρήσεις αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας. Για τον προσδιορισμό των νυχτερινών μετρήσεων, οι ασθενείς κατέγραφαν την ώρα που κοιμήθηκαν και ξύπνησαν, ενώ όλες οι άλλες μετρήσεις ορίζονταν ως πρωινές.

Η παρακολούθηση λάμβανε χώρα ετησίως μέσω επίσκεψης ή τηλεφωνικής επικοινωνίας με την κλινική, και είχε συνολική διάρκεια που κυμαινόταν από δύο έως επτά έτη. Ακολούθως, οι ερευνητές ανέλυσαν τα ποσοστά των καρδιαγγειακών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής ανεπάρκειας, καθώς και τα ποσοστά θανάτου των συμμετεχόντων.

Η εκδήλωση και η χρονική στιγμή των καρδιακών συμβάντων σε σχέση με τις μεταβολές της αρτηριακής πίεσης αναλύθηκαν ώστε να προσδιοριστεί εάν υπήρχαν συσχετίσεις. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη παρουσίασαν συνολικά 306 καρδιαγγειακά συμβάντα -συμπεριλαμβανομένων 119 εγκεφαλικών επεισοδίων, 99 διαγνώσεων στεφανιαίας νόσου και 88 διαγνώσεων καρδιακής ανεπάρκειας.

Αυξημένες τιμές αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια του ύπνου -συστολική αρτηριακή πίεση 20 mm Hg πάνω από τη μέτρηση κατά τη διάρκεια της ημέρας – συσχετίστηκαν σε σημαντικό βαθμό με τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης και καρδιακής ανεπάρκειας.

Οι συμμετέχοντες με νυχτερινή πίεση προέκυψε επίσης ότι διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας και είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Η υπερβολική μείωση της αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί επίσης να είναι επιζήμια. Ασθενείς με καλά ρυθμισμένη υπέρταση εμφάνισαν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου όταν η νυχτερινή συστολική πίεση σημείωνε μεγάλες πτώσεις.

«Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι η νυχτερινή συστολική αρτηριακή πίεση είναι ένας σημαντικός, ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακά επεισόδια» επισημαίνει ο καθηγητής Kazuomi Kario.

Σημειώνει πως η μελέτη «υπογραμμίζει η σημασία της συμπερίληψης της παρακολούθησης της νυχτερινής υπέρτασης στις στρατηγικές διαχείρισης ασθενών» και προσθέτει πως η ερευνητική ομάδα ελπίζει ότι τα συγκεκριμένα ευρήματα «θα ενθαρρύνουν τους γιατρούς να διασφαλίσουν ότι η αντιυπερτασική θεραπεία μειώνει αποτελεσματικά την αρτηριακή πίεση καθ ‘όλη τη διάρκεια της περιόδου δοσολογίας 24 ωρών».

Η μελέτη σαφώς ενέχει περιορισμούς, όπως σημειώνουν οι ειδικοί. Οι σχετικές μετρήσεις ελήφθησαν άπαξ κατά την έναρξη χωρίς να υφίστανται διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με την επίδραση πιθανών μεταγενέστερων αλλαγών μέχρι τη στιγμή εκδήλωσης καρδιαγγειακού συμβάντος.

Επιπλέον, η μελέτη επικεντρώθηκε στη μέτρηση της συστολικής, και όχι της διαστολικής, αρτηριακής πίεσης λόγω της μεγαλύτερης ηλικίας των συμμετεχόντων. Και στις αξιολογήσεις δεν περιλαμβάνονταν ηχοκαρδιογραφήματα, έτσι δεν μπορούσε να υπάρξει κάποιος βαθμός διαφοροποίησης για τους τύπους καρδιακής ανεπάρκειας.

 

Διαβάστε επίσης

Κορωνοϊός: Οκτώ πράγματα που πρέπει να γνωρίζουν οι ασθενείς με υπέρταση

«Παίρνω χάπια» για την υπέρταση: Πότε αυτό δεν είναι αρκετό

Υπέρταση: Να πώς θα ρίξετε την πίεση χωρίς φάρμακα