Πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο UCL κομίζει σημαντικά νέα για τους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 και τη νόσο Πάρκινσον. Συγκεκριμένα, μολονότι διαπιστώθηκε πως τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για την εκδήλωση αυτής της νευροεκφυλιστικής νόσου, τα ευρέως συνταγογραφούμενα αντιδιαβητικά φάρμακα (αγωνιστές GLP-1 και αναστολείς DPP4) φάνηκαν να αντιστρέφουν αυτήν τη σχέση.
Οι ερευνητές δοκιμάζουν τo αντιδιαβητικό ενέσιμο φάρμακο εξενατίδη ως πιθανή θεραπεία για τη νόσο Πάρκινσον σε μια επερχόμενη κλινική δοκιμή, και τα νέα ευρήματα που δημοσιεύονται στο Brain υποστηρίζουν την χορήγηση αντιδιαβητικής αγωγής σε ασθενείς με τη νευροεκφυλιστική νόσο.
Στο πλαίσιο της έρευνας, η επιστημονική ομάδα εξέτασε το ιατρικό ιστορικό 100.288 ασθενών με διαβήτη τύπου 2, από τη βάση δεδομένων του The Health Improvement Network. Όπως διαπιστώθηκε:
- η λήψη δύο συγκεκριμένων αντιδιαβητικών φαρμάκων, αγωνιστών GLP-1 (όπως η εξενατίδη) και αναστολέων DPP4, συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο νόσου Πάρκινσον μελλοντικά -ο μέσος χρόνος παρακολούθησης ανήλθε στα 3,3 έτη
- όσοι λάμβαναν αγωνιστών GLP-1 είχαν έως και 60% λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης νόσου Πάρκινσον σε σύγκριση με ασθενείς που ακολουθούσαν άλλη αγωγή.
Τα νέα ευρήματα δίνουν το πράσινο φως για την τρίτη φάση της κλινικής δοκιμής της εξενατίδης για ασθενείς με νόσο Πάρκινσον, με επικεφαλής τον καθηγητή Tom Foltynie από το Ινστιτούτο Νευρολογίας Queen Square του UCL, συν-επικεφαλής συγγραφέα της τελευταίας μελέτης. Η επερχόμενη δοκιμή θα συμπεριλάβει 200 ασθενείς με Πάρκινσον από την επικράτεια του Ηνωμένου Βασιλείου. Σύμφωνα με παλαιότερα ερευνητικά δεδομένα, ασθενείς με νόσο Πάρκινσον που λάμβαναν κάθε εβδομάδα εξενατίδη για ένα έτος είχαν καλύτερη απόδοση στα τεστ κινητικότητας σε σύγκριση με όσους έλαβαν ψευδοφάρμακο (placebo).
«Η έρευνά μας αποδεικνύει τη σχέση μεταξύ της νόσου Πάρκινσον και του διαβήτη τύπου 2, ωστόσο καθιστά σαφές και πως οι περισσότεροι διαβητικοί ασθενείς δεν θα κινδυνεύσουν από τη νευροεκφυλιστική νόσο», σχολίασε ο Δρ Foltynie και συμπλήρωσε: «τα στοιχεία δείχνουν ότι η εξενατίδη μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή τη θεραπεία της νόσου του Πάρκινσον, οπότε μπορούμε να ευελπιστούμε ότι επηρεάζει την ίδια τη νόσο και δεν μειώνει απλώς τα συμπτώματα. Εντούτοις, πρέπει πρώτα να πραγματοποιηθούν οι κλινικές δοκιμές προτού προβούμε σε επίσημες συστάσεις».
Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το The Cure Parkinson Trust.
Διαβάστε επίσης
Διαβήτης Τύπου 2: Σε ποιο σημείο του σώματος βρίσκεται το κλειδί της θεραπείας
Διαβήτης τύπου 2: Νέο φάρμακο μειώνει το σάκχαρο και αδυνατίζει
Τρέμουλο χεριών: Καμπανάκι κινδύνου για τη νόσο Πάρκινσον; – Τι ισχύει