Είναι αποτελεσματικές οι υφασμάτινες μάσκες έναντι του νέου κορωνοϊού;
Το Ινστιτούτο Kirby του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας στο Σίδνεϊ απαντά θετικά, διευκρινίζοντας ωστόσο μια βασική προϋπόθεση: το σωστό και τακτικό πλύσιμό τους σε υψηλή θερμοκρασία.
Τα ευρήματα που δημοσιεύονται στο BMJ Open στηρίζονται σε στοιχεία από ελεγχόμενη τυχαιοποιημένη δοκιμή του 2015, τη μοναδική που μελέτησε την αποτελεσματικότητα της μάσκας έναντι των λοιμώξεων του αναπνευστικού από ιούς όπως της γρίπης, ρινοϊούς και εποχικούς ιούς. Στην κλινική δοκιμή είχαν ληφθεί υπ’ όψιν οι αναφορές των υγειονομικών εργαζομένων σε θαλάμους υψηλού κινδύνου σχετικά με τη χρήση και συντήρηση των μασκών τους.
«Τόσο οι υφασμάτινες όσο και οι χειρουργικές μάσκες πρέπει να θεωρούνται μολυσμένες μετά τη χρήση τους» ανέφερε η Δρ. Raina Mac Intyre που διεξήγαγε τη μελέτη, υπενθυμίζοντας πως το να φορά κανείς την υφασμάτινη μάσκα του επί μέρες χωρίς να την πλένει επισταμένως ή ξεπλένοντας την στο χέρι συνιστά επικίνδυνη πρακτική.
Τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι υφασμάτινες μάσκες που πλένονταν καθημερινά στα πλυντήρια του νοσοκομείου ήταν εξίσου αποτελεσματικές με τις χειρουργικές. Σε αντίθεση, οι υγειονομικοί υπάλληλοι που έπλεναν στο χέρι τις μάσκες τους -οι οποίοι, ως πλειοψηφία κατά τη διεξαγωγή της μελέτης, επηρέασαν τα ποσοστά αποτελεσματικότητας των υφασμάτινων μασκών- διέτρεχαν διπλάσιο κίνδυνο μόλυνσης.
Μολονότι οι απλοί πολίτες δεν εκτίθενται σε ανάλογο κίνδυνο με τους υγειονομικούς υπαλλήλους, η Δρ. Mac Intyre συνέστησε την ίδια πρακτική, δεδομένης της υψηλής μεταδοτικότητας του SARS-CoV-2.
Το πόρισμα της πρόσφατης μελέτης συνάδει με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για πλύσιμο των μασκών σε θερμοκρασία 60ºC με απορρυπαντικό.
Η αρχική μελέτη διεξήχθη σε δείγμα εργαζομένων σε νοσοκομεία στο Βιετνάμ το 2011, στους οποίους δόθηκαν τυχαία τρεις διαφορετικές οδηγίες για χρήση υφασμάτινης μάσκας, χειρουργικής μάσκας ή απουσία μάσκας. Οι μάσκες από βαμβακερό ύφασμα δύο στρώσεων, διαπιστώθηκε πως δεν ήταν εξίσου αποτελεσματικές με τις χειρουργικές κατά τη χρήση τους στο νοσοκομειακό περιβάλλον ενώ επιπλέον, είναι εντυπωσιακό ότι φάνηκαν να αυξάνουν τον κίνδυνο μόλυνσης συγκριτικά με την απουσία μάσκας.
Το παραπάνω εύρημα πυροδότησε την ένταση ανάμεσα σε υπέρμαχους και πολέμιους της μάσκας, ανέφερε η Δρ. Mac Intyre, οι οποίοι στηρίζαν εν πολλοίς την επιχειρηματολογία τους σε αυτό. Ωστόσο, όπως κατέστησαν σαφές και τα τελευταία δεδομένα, ήταν το πλύσιμο στο χέρι που αύξησε τον κίνδυνο και όχι η ίδια η μάσκα, που με την τήρηση των οδηγιών για πλύσιμο στο πλυντήριο αποδείχτηκε εξίσου αποτελεσματική με τη χειρουργική.
Διαβάστε επίσης:
Κορωνοϊός – Μάσκες: Πώς τις πλένουμε και τις αποθηκεύουμε
Κορωνοϊός – Μάσκες: Ποιες φρενάρουν πιο αποτελεσματικά τη διασπορά του ιού