Η αντιρυτιδική ένεση μπότοξ (βοτουλινική τοξίνη τύπου A) μπορεί να βοηθήσει ακόμα και για τη θεραπεία της ροδόχρου ακμής σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες.
Η ροδρόχρους ακμή, γνωστή και ως ακμή των ενηλίκων, είναι μία χρόνια φλεγμονώδης δερματοπάθεια του προσώπου με χαρακτηριστικά το έντονο ερύθημα και την αγγειακή διαστολή, κυρίως στα μάγουλα, το μέτωπο, τη μύτη και το πηγούνι. Δύο πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι οι ενέσεις βοτουλινικής τοξίνης τύπου A, του γνωστού botox, ήταν επιτυχείς για την αντιμετώπιση της πάθησης. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η τοξίνη ενδέχεται να σταματά τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων και κατ’ επέκταση μειώνει το χαρακτηριστικά ερεθισμένο δέρμα μειώνοντας τη φλεγμονή.
Η ροδόχρους νόσος αναπτύσσεται όταν μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία στο δέρμα του προσώπου διαστέλλονται και καθίστανται ορατά. Σε ορισμένες σοβαρές περιστάσεις το δέρμα ενδέχεται να σκληρύνει και να παρουσιάσει πρήξιμο, συνήθως γύρω από τη μύτη και τα μάγουλα.
Η αιτία δεν είναι πλήρως κατανοητή ενώ οι θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν την ελαχιστοποίηση των συμπτωμάτων περιλαμβάνουν χάπια ή αλοιφές οι οποίες έχουν αντιφλεγμονώδεις δράσεις αλλά δεν είναι αποτελεσματικές σε όλους τους ασθενείς.
Δύο νέες μελέτες έδειξαν ότι η βοτουλινική τοξίνη τύπου A, η οποία είναι ευρέως γνωστή για τη χρήση της σε αισθητικές επεμβάσεις, αλλά και για τη θεραπεία ενός αυξανόμενου αριθμού ιατρικών παθήσεων μπορεί να είναι αποτελεσματική και για τη ροδόχρου ακμή.
Ο πιθανός μηχανισμός δράσης του botox στην περίπτωση της ροδόχρου ακμής είναι μέσω της παρεμπόδισης της διαστολής των αιμοφόρων αγγείων. Ενδέχεται επίσης να μπλοκάρει τα δερματικά μαστοκύτταρα – κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος – που εντοπίζονται στη φλεγμονή και τα οποία επιδεινώνουν την ερυθρότητα.
Στη μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Academy of Dermatology, δερματολόγοι από το νοσοκομείο Hindu Rao της Ινδίας χορήγησαν ενέσεις botox σε συγκεκριμένα σημεία του προσώπου 30 ασθενών που έπασχαν από ροδόχρου ακμή. Οι ενέσεις που πραγματοποιήθηκαν πέντε χιλιοστά μακρυά από τα ερεθισμένα σημεία και κάτω από την επιφάνεια του δέρματος έδειξαν ότι υπήρχε σημαντική μείωση στην ερυθρότητα σε λιγότερες από δύο βδομάδες και η βελτίωση αυτή διατηρήθηκε σχεδόν για τέσσερις μήνες.
Στη δεύτερη μελέτη, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στις ΗΠΑ βρήκαν ότι οι ενέσεις botox εμποδίζουν τα δερματικά μαστοκύτταρα (σιτευτικά κύτταρα) του ανοσοποιητικού συστήματος γεγονός που μειώνει την φλεγμονή.
Ο Δρ. Bav Shergill, σύμβουλος δερματολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο του Μπράιτον δήλωσε πως: «Ως πάσχων από ροδόχρου ακμή, πάντα ενδιαφέρομαι για τις νέες προσεγγίσεις για θεραπεία. Η επίδραση της βοτουλινικής τοξίνης τύπου A έχει παρατηρηθεί σε έρευνες που δεν έχουν δημοσιευθεί καθώς και από άλλους γιατρούς προηγουμένως, αλλά είναι άκρως θετικό να μαθαίνουμε ότι μία μεγαλύτερη μελέτη αποκαλύπτει την θετική της δράση».
«Οι ασθενείς ενδέχεται να είναι δύσπιστοι αρχικά στο ενδεχόμενο να έχουν πολλαπλές ενέσεις αλλά αν οι επιδράσεις είναι μακροχρόνιες τότε είναι πιθανό να το βρουν πιο ικανοποιητικό συγκριτικά με άλλες θεραπείες».