Αρνητική επίδραση έχει στον εφηβικό εγκέφαλο ο εκφοβισμός (bullying), καθώς όπως αναφέρουν Ευρωπαίοι ερευνητές έχει παρατηρηθεί συρρίκνωση σε σημαντικά τμήματα του εγκεφάλου των εφήβων που έχουν υποστεί bullying αυξάνοντας την πιθανότητα για εκδήλωση ψυχικών ασθενειών κατά την ενήλικη ζωή.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Molecular Psychiatry και αξιολόγησε στοιχεία από 682 εφήβους από την Αγγλία, τη Ιρλανδία, τη Γαλλία και τη Γερμανία.
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για την ανάπτυξη του εφηβικού εγκεφάλου και την ψυχική υγεία, όταν τα παιδιά (14-19 ετών) είχαν υποβληθεί σε εγκεφαλικές απεικονίσεις και είχαν απαντήσει σε ερωτηματολόγια για την ψυχική τους κατάσταση.
Εκ των 682 εφήβων 36 είχαν αναφέρει ότι είχαν υποστεί χρόνιο εκφοβισμό.
Όταν οι ερευνητές συνέκριναν τα θύματα bullying με όσους είχαν υποστεί λιγότερο έντονο εκφοβισμό, παρατήρησαν ότι υπήρχαν διαφορές ως προς την εγκεφαλική ανατομία.
Κατά τη διάρκεια της μελέτης συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου των εφήβων που είχαν υποστεί bullying είχαν συρρικνωθεί.
Συγκεκριμένα, συρρίκνωση παρατηρήθηκε στο κερκοφόρο κέλυφος του εγκεφάλου, μια αλλαγή που παρατηρείται επίσης σε ενηλίκους που έχουν υποστεί κακοποίηση σε παιδική ηλικία.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι εν μέρει αυτές οι αλλαγές μπορούν να αποδοθούν στη σχέση μεταξύ ακραίου bullying και αυξημένων επιπέδου άγχους σε ηλικία 19 ετών.
Σύμφωνα με την Δρ. Erin Burke Quinlan από το Βασιλικό Κολέγιο του Λονδίνου «αν και συνήθως δεν σχετίζονται με το άγχος, η σημασία των δομικών αλλαγών στο κερκοφόρο κέλυφος του εγκεφάλου για την εκδήλωση άγχους εναπόκειται κυρίως στην συμβολή των σχετιζόμενων συμπεριφορών, όπως η κινητοποίηση, η προσοχή, η επεξεργασία των συναισθημάτων και η ευαισθησία».
Με λίγα λόγια οι επιστήμονες θεωρούν την συρρίκνωση εγκεφαλικών περιοχών σημάδι ψυχικής νόσου, ή τουλάχιστον μια εξήγηση γιατί οι συγκεκριμένοι άνθρωποι βιώνουν ανεξήγητα πολύ άγχος.