Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη επέμβαση στην Ελλάδα εμφύτευσης γλωσσικού βηματοδότη για τη θεραπεία της υπνικής άπνοιας με το σύστημα Inspire.

Η υπνική άπνοια είναι μια συχνή πάθηση κι υπολογίζεται ότι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής την εμφανίζουν 22 εκατομμύρια ασθενείς. Είναι μια διαταραχή στη λειτουργία της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου κατά την οποία ο ασθενής σταματάει να αναπνέει για πάνω από 10 δευτερόλεπτα πολλές φορές κάθε ώρα. Σαν συνέπεια των διακοπών αυτών της αναπνοής, η ποσότητα του οξυγόνου που υπάρχει στο αίμα του ασθενούς μειώνεται με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η οξυγόνωση οργάνων όπως ο εγκέφαλος και η καρδιά. Η πιο συχνά εφαρμοζόμενη θεραπεία για την υπνική άπνοια είναι η θεραπεία με τη μάσκα CPAP. Πολλοί όμως ασθενείς δεν μπορούν να συμμορφωθούν στη χρήση της μάσκας CPAP αφήνοντας την υπνική άπνοια χωρίς θεραπεία.

Η θεραπεία Inspire είναι εγκεκριμένη από τον Αμερικάνικο Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων από το 2014 κι εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια ευρέως στην Αμερική και στην Ευρώπη με πολύ καλά αποτελέσματα. Απευθύνεται σε ασθενείς με μέτριου και σοβαρού βαθμού υπνική άπνοια που δεν δέχονται τη θεραπεία με τη μάσκα CPAP. Σε πολυκεντρική μελέτη στην Γερμανία και στις Η.Π.Α. που περιελάμβανε 508 ασθενείς στους οποίους εμφυτεύθηκε το σύστημα Inspire, ο δείκτης των απνοιών μειώθηκε από 34 σε 7 επεισόδια ανά ώρα ύπνου. Επιπλέον, η 5-ετής παρακολούθηση των ασθενών που έχουν υποβληθεί στη θεραπεία Inspire έχει αποδείξει ότι τα ευεργετικά αποτελέσματα διατηρούνται στο πέρασμα του χρόνου.

Θεραπεία Inspire: Για ευεργετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της υπνικής άπνοιας

Η πρωτοποριακή αυτή επέμβαση που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τον Χειρουργό ΩΡΛ κύριο Ιωάννη Κουτσουρελάκη, έγινε με τρεις μικρές τομές (μια τομή στην υπογνάθια χώρα που επιτρέπει την εύρεση του υπογλώσσιου νεύρου και την τοποθέτηση του νευροδιεγέρτη, μια τομή στην υποκλείδια χώρα για την τοποθέτηση του βηματοδότη και μια τρίτη τομή στο ύψος του 4ου-5ου μεσοπλεύριου διαστήματος για την τοποθέτηση του αισθητήρα ανίχνευσης των αναπνευστικών κινήσεων), διήρκησε δύο περίπου ώρες κι ο ασθενής εξήλθε του νοσοκομείου την ίδια ημέρα.

Ο Δρ. Κουτσουρελάκης έχει συμβάλει στην ανάπτυξη της θεραπείας Inspire από τις πρώτες κιόλας κλινικές δοκιμές και έχει εκπαιδευτεί από κορυφαίους χειρουργούς πάνω σε αυτό το αντικείμενο στην Ολλανδία και στην Αμερική.

Είναι ο πρώτος χειρουργός ΩΡΛ πιστοποιημένος για την αντιμετώπιση ασθενών με τη θεραπεία Inspire στην Ελλάδα.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αναζητήσετε στο www.inspiresleep.gr.