Τα γλυκοκορτικοστεροειδή σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα, ακόμα και σε χαμηλές δόσεις των 5 mg την ημέρα, σύμφωνα με παρατηρητική μελέτη κοόρτης που δημοσιεύθηκε στο Annals of Internal Medicine.

Τα ευρήματα αυτά θεωρούνται σημαντικά, καθώς τα γλυκοκορτικοστεροειδή σε χαμηλές δόσεις θεωρούνται γενικά ασφαλή και συνταγογραφούνται εκτενώς, επομένως οι γιατροί θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους αυτή την πληροφορία όταν ζυγίζουν τα υπέρ και τα κατά της θεραπείας με γλυκοκορτικοστεροειδή σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Τα γλυκοκορτικοστεροειδή είναι αποτελεσματικά στη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας όταν προστίθενται στα τροποποιητικά της νόσου αντιρευματικά φάρμακα (DMARDs). Σε γενικές γραμμές, στόχος των γιατρών είναι η βραχυχρόνια χρήση τους, ωστόσο έως και το 60% των πασχόντων από ρευματοειδή αρθρίτιδα συνεχίζουν επί μακρόν τη λήψη τους, ειδικά σε χαμηλή δοσολογία. Και παρόλο που ο κίνδυνος λοίμωξης από υψηλές δόσεις είναι επιβεβαιωμένος, ο κίνδυνος της θεραπείας με χαμηλές δόσεις δεν έχει καταστεί ακόμα σαφής.

Στο πλαίσιο αυτό, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Pennsylvania χρησιμοποίησαν τα επιστημονικά δεδομένα για να μελετήσουν περισσότερους από 200.000 ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα, οι οποίοι λάμβαναν σταθερά DMAR, συμπεριλαμβανομένων και των βιολογικών, για τους έξι μήνες που προηγήθηκαν της μελέτης και στη συνέχεια τους συνέκριναν με ασθενείς που δεν λάμβαναν γλυκοκορτικοστεροειδή. Ο πληθυσμός της μελέτης περιελάμβανε γηραιότερους ανθρώπους που λάμβαναν ιατρική φροντίδα και νεότερους, γενικά υγιείς ανθρώπους.

Διαπιστώθηκε, λοιπόν, πως οι ασθενείς που λάμβαναν υψηλότερες δόσεις γλυκοκορτικοστεροειδών (>10 mg/ημέρα) είχαν άνω του διπλάσιου κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης σε σχέση με ασθενείς που δεν έπαιρναν τα εν λόγω φάρμακα, αν και κάποιοι από αυτούς λάμβαναν χαμηλές δόσεις. Ακόμα και οι ασθενείς με τη χαμηλότερη δόση, ωστόσο, είχαν περίπου 30% αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης.

Όπως επισημαίνουν οι συγγραφείς, τα γλυκοκορτικοστεροειδή μπορούν να συνεχίσουν να λαμβάνονται ως ένα σημαντικό κομμάτι της θεραπείας για πολλούς ασθενείς, και κυρίως αν άλλες θεραπείες δεν ελέγχουν απόλυτα τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, αλλά τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ειδικούς γιατρούς ώστε να κατανοήσουν καλύτερα τους δυνητικούς κινδύνους.

Διαβάστε επίσης

Κορωνοϊός: Υψηλού κινδύνου οι ασθενείς που λαμβάνουν αυτά τα φάρμακα

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Πέντε ανησυχητικά σημάδια ότι οι αρθρώσεις σας νοσούν

Η καινοτόμος θεραπεία που είναι πιο αποτελεσματική από τα αντιβιοτικά