Ένα κολπικό τζελ τενοφοβίρης (1%) μπορεί να εμποδίσει την μόλυνση των γυναικών από τον έρπητα των γεννητικών οργάνων (HSV-2), σύμφωνα με νεότερα δεδομένα από τη μελέτη VOICE που δημοσιεύθηκαν στο Journal of Infectious Diseases.

Η λοίμωξη από τον HSV-2 είναι η συχνότερη αιτία έρπητα των γεννητικών οργάνων που αυξάνει επίσης τον κίνδυνο μόλυνσης και μετάδοσης του ιού HIV που προκαλεί το AIDS.

Οι γυναίκες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στην λοίμωξη από τον έρπητα των γεννητικών οργάνων επειδή αυτός μεταδίδεται ευκολότερα από τον άνδρα στην ερωτική του σύντροφο και όχι το αντίστροφο.

«Ένα σκεύασμα που θα προστατεύει τις γυναίκες από τον HSV-2 μπορεί να επιφέρει σημαντικά οφέλη στην δημόσια υγεία», εξηγεί η Jeanne Marrazzo, διευθύντρια του Τμήματος Λοιμωδών Νόσων του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα.

Η Δρ. Marrazzo και οι συνεργάτες της παρατήρησαν ότι στις 566 HSV-2-αρνητικές συμμετέχουσες η χρήση του τζελ τενοφοβίρης (1%) σχετίστηκε με 40% μείωση του κινδύνου μόλυνσης από τον ιό. Κατά τη διάρκεια της μελέτης καταγράφηκαν 92 περιπτώσεις HSV-2, με 77 να αφορούν γυναίκες χωρίς ανίχνευση τενοφοβίρης πλάσματος και 15 με τενοφοβίρη πλάσματος.

Η μέτρησης της τενοφοβίρης στο πλάσμα αίματος χρησιμοποιήθηκε ως δείκτης μέτρησης της χρήσης του τζελ.

Όπως προαναφέρθηκε η μελέτη βασίστηκε σε στοιχεία από την έρευνα VOICE και συγκεκριμένα από μια υποομάδα γυναικών που είχαν καλή συμμόρφωση της καθημερινή χρήση του τζελ και το ποσοστό λοίμωξης από τον ιό HSV-2 σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν είχαν καλή συμμόρφωση στην χρήση του τζελ.

Τα αποτελέσματα είναι σε συμφωνία και με της μελέτης CAPRISA 004, που εξέταζε επίσης το τζελ τενοφοβίρης σε σχέση με τη μείωση της πιθανότητας λοίμωξης από τον ιό του έρπητα των γεννητικών οργάνων. Η CAPRISA 004 συγκεκριμένα εξέταζε αυστηρά την χρήση του τζελ εντός 12 ωρών πριν και μετά την σεξουαλική επαφή.

«Και με τις δύο μελέτες να επικεντρώνονται στην ίδια δραστική ουσία, η δική μας κάνει τη διαφορά ως προς την καθημερινή χρήση του τζελ. Και με τα νεότερα αποτελέσματα μπορούν πλέον να επικεντρωθούμε σε περισσότερα προϊόντα που έχουν ως βάση την τενοφοβίρη ώστε να παρέχουμε προστασία στις γυναίκες τόσο έναντι του έρπητα των γεννητικών οργάνων όσο και έναντι του HIV», σχολιάζει η Δρ. Marrazzo.