Σε όλες τις μονάδες εντατικής νοσηλείας νεογνών, τα νεογέννητα που έχουν έρθει πρόωρα στον κόσμο ή πάσχουν από κάποια ασθένεια είναι συνδεδεμένα σε οθόνες με καλώδια που τραυματίζουν την εύθραυστη επιδερμίδα τους και καθιστούν δύσκολο για τους γονείς να τα αγκαλιάσουν.
Για να σταματήσουν αυτό το φαινόμενο, οι ερευνητές δημιούργησαν μικροσκοπικούς ασύρματους αισθητήρες και τους τοποθέτησαν σε 20 μωρά που βρίσκονταν στη μονάδα εντατικής νοσηλείας, στα οποία παρεχόταν επίσης η κανονική καλωδιακή παρακολούθηση. Όπως αναφέρεται στη σχετική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Science οι ασύρματοι αισθητήρες αποδείχθηκαν εξίσου αποτελεσματικοί με τους καλωδιακούς.
«Επρόκειτο για μια καθ’όλα επιτακτική ανάγκη. Χωρίς τα καλώδια, είναι πολύ πιο εύκολο για τους γονείς, ειδικά για τις μητέρες, να κρατούν αγκαλιά τα μωρά τους», δήλωσε ο John Rogers, βιομηχανικός του Πανεπιστημίου Northwestern και επικεφαλής της εν λόγω δοκιμής.
Όπως αναφέρεται αναλυτικότερα στη μελέτη, περίπου 300.000 νεογέννητα στην Αμερική καταλήγουν κάθε χρόνο σε μονάδες εντατικής νοσηλείας νεογνών, επειδή γεννήθηκαν πρόωρα ή είχαν σοβαρά προβλήματα υγείας.
Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι απαραίτητη η παρακολούθηση του καρδιακού παλμού των νεογνών όπως και άλλων ζωτικών λειτουργιών, προκειμένου οι γιατροί και οι νοσηλευτές να εντοπίζουν γρήγορα αν τα μωρά έχουν κάποιο πρόβλημα.
Μέχρι σήμερα, αυτό γίνεται με ηλεκτρόδια που κολλάνε πάνω στο δέρμα των μωρών και συνδέονται μέσω καλωδίων με τα μόνιτορ που περιβάλλουν τη θερμοκοιτίδα.
Τα καλώδια αυτά εμποδίζουν, αφενός την άμεση επαφή του παιδιού με τον γονέα, πράγμα που είναι γνωστό ότι βοηθά τα νεογνά να αναπτυχθούν σωστά, και αφετέρου τον θηλασμό.
Και ανεξάρτητα από το πόσο προσεκτικά οι γιατροί και οι νοσηλευτές αφαιρούν τα ηλεκτρόδια, τα νεογνά των οποίων το δέρμα δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως, είναι επιρρεπή σε τραυματισμούς και ουλές.
Οι ερευνητές, λοιπόν, ανέπτυξαν αυτούς τους εξαιρετικά ελαφρείς, λεπτούς και ελαστικούς αισθητήρες που κινούνται όπως το δέρμα, χωρίς να παρουσιάζουν κάποια ισχυρή αντίσταση. Επίσης, είναι αδιάβροχοι και δεν παρεμβαίνουν στις ακτινογραφίες ή τις μαγνητικές τομογραφίες, όπως συμβαίνει με τους υπάρχοντες αισθητήρες.
Η αντικατάσταση των σημερινών πολλαπλών οθονών απαιτεί μόνο δύο ασύρματους αισθητήρες – έναν για το στήθος ή την πλάτη και έναν για το πόδι – που λειτουργούν συνδυαστικά. Για παράδειγμα, ο πάνω αισθητήρας μετρά την καρδιακή δραστηριότητα, ενώ ο αισθητήρας των ποδιών μετρά τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα.
Οι μελέτες, πάντως, συνεχίζονται, με τον Δρ. Rogers να τονίζει ότι οι αισθητήρες έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί σε περίπου 80 μωρά με παρόμοια αποτελέσματα και χωρίς σημάδια δερματικού προβλήματος. Γεγονός είναι, ωστόσο, ότι χρειάζονται ακόμα αρκετοί έλεγχοι για την έγκριση των ασύρματων αισθητήρων από τον Εθνικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων της Αμερικής (FDA).