Σε μια μεγάλη ομάδα ασθενών με μεταστατικό καρκίνο του παχέος εντέρου, αποδείχθηκε πως η κατανάλωση μέτριων ποσοτήτων καφέ ημερησίως σχετίστηκε με καλύτερο προσδόκιμο επιβίωσης και χαμηλότερο κίνδυνο επιδείνωσης της νόσου, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι ερευνητές από το Αντικαρκινικό Ινστιτούτο Dana-Farber στη σχετική δημοσίευση στο JAMA Oncology.

Τα ευρήματα, που βασίστηκαν σε δεδομένα από μια εκτενή παρατηρητική μελέτη εντός κλινικής δοκιμής, συμφωνούν με προηγούμενες μελέτες που έδειχναν μία σύνδεση ανάμεσα στην τακτική κατανάλωση καφέ και βελτιωμένα αποτελέσματα σε ασθενείς με μη μεταστατικό καρκίνο του παχέος εντέρου.

Πιο αναλυτικά, οι ερευνητές βρήκαν ότι από 1.171 ασθενείς που έκαναν θεραπεία για τον καρκίνο, εκείνοι που ανέφεραν ότι έπιναν δύο με τρεις κούπες καφέ την ημέρα ήταν πιο πιθανό να ζήσουν περισσότερο και είχαν περισσότερο χρόνο πριν την επιδείνωση της ασθένειας, σε σύγκριση με εκείνους που δεν κατανάλωναν καφέ. Οι συμμετέχοντες που έπιναν μεγαλύτερες ποσότητες καφέ -περισσότερες από τέσσερις κούπες την ημέρα- είχαν ακόμα μεγαλύτερα οφέλη, τα οποία διατηρούνταν τόσο στην περίπτωση του ροφήματος που περιείχε καφεΐνη όσο και σε αυτού που δεν περιείχε.

«Είναι γνωστό πως διάφορες ενώσεις του καφέ έχουν αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και άλλες ιδιότητες που μπορεί να δρουν έναντι του καρκίνου. Οι επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι η μεγαλύτερη πρόσληψη καφέ σχετίζεται με βελτιωμένη επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο παχέος εντέρου τρίτου σταδίου, αλλά η σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση καφέ και την επιβίωση σε ασθενείς με μεταστατικές μορφές της νόσου δεν είχε γίνει γνωστή», επισημαίνει ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Chen Yuan.

Σημειώνεται ότι τα ευρήματα έδωσαν τη δυνατότητα στους ερευνητές να υποστηρίξουν έναν συσχετισμό, αλλά όχι και να αποδείξουν ότι υπάρχει μια σχέση αιτίου-αιτιατού, ανάμεσα στην κατανάλωση καφέ και τον μειωμένο κίνδυνο εξέλιξης του καρκίνου και θανάτου στους συμμετέχοντες στη μελέτη. Έτσι, η μελέτη δεν παρέχει επαρκή στοιχεία για σύσταση, προς το παρόν, σε ανθρώπους με προχωρημένο ή μεταστατικό καρκίνο του παχέος εντέρου να ξεκινήσουν να πίνουν καφέ σε ημερήσια βάση ή να αυξήσουν την κατανάλωσή τους.

«Η εργασία αυτή προστίθεται στον μεγάλο όγκο βιβλιογραφίας που υποστηρίζει τη σημασία της διατροφής και άλλων τροποποιήσιμων παραγόντων στη θεραπεία του καρκίνου του παχέος εντέρου. Χρειάζονται, πάντως, περαιτέρω έρευνες για να προσδιοριστεί αν υπάρχει πράγματι μια αιτιώδης σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση καφέ και τα βελτιωμένα αποτελέσματα σε ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου και ποιες ακριβώς είναι οι ενώσεις του καφέ που ευθύνονται για το όφελος αυτό», καταλήγουν συμπερασματικά οι επιστήμονες.

Διαβάστε επίσης

Τι κοινό έχουν 19 διαφορετικοί καρκίνοι;

Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Το πασίγνωστο χάπι που μειώνει κατά 50% τον κίνδυνο

Κολπική Μαρμαρυγή: O καφές κάνει ή δεν κάνει την καρδιά να «φτερουγίζει»;