Η εγκυμοσύνη μπορεί να καθυστερήσει την εκδήλωση συμπτωμάτων της πολλαπλής σκλήρυνσης για περισσότερο από τρία χρόνια αποκαλύπτει η μεγαλύτερη σχετική μελέτη που έχει διεξαχθεί μέχρι στιγμής και υπογράφεται από ειδικούς του Πανεπιστημίου Monash της Αυστραλίας.

Στο πλαίσιο της μελέτης -η οποία διεξήχθη υπό την εποπτεία του Δρ Vilija Jokubaitis και δημοσιεύεται στο JAMA Neurology, περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Νευρολογικής Εταιρείας- αντλήθηκαν στοιχεία από τη διεθνή βάση δεδομένων MSBase, η οποία συγκεντρώνει το ιστορικό περισσότερων από 70.000 ασθενών με πολλαπλή στήριξη σε 35 χώρες.

Πρόκειται για παγκόσμια πρωτοβουλία που «μετρά» 20 χρόνια με επικεφαλής τον καθηγητή Helmut Butzkueven του Τμήματος Νευροεπιστημών του Πανεπιστημίου Monash.

Πάνω από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι εκτιμάται ότι πάσχουν από πολλαπλή σκλήρυνση παγκοσμίως, με τις γυναίκες να είναι τέσσερις φορές πιο πιθανό να εκδηλώσουν τη νευροεκφυλιστική νόσο και δη πολύ συχνά σε αναπαραγωγική ηλικία.

Αντικείμενο της μελέτης ήταν κατά πόσο η εγκυμοσύνη μπορεί να καθυστερήσει την εμφάνιση συμπτωμάτων της νόσου, και τα ευρήματά της δύναται να συνεισφέρουν στο πεδίο καλύτερης κατανόησης των αιτίων, αλλά και πιθανής χρήσης ορμονοθεραπείας για την καθυστέρηση των συμπτωμάτων.

Ο Δρ Jokubaitis μελέτησε δεδομένα για περισσότερες από 3600 γυναίκες που είχαν απευθυνθεί σε δύο εξειδικευμένες κλινικές για την πολλαπλή σκλήρυνση στην Τσεχία και την Αυστραλία, και οι οποίες συμμετείχαν στη βάση δεδομένων MSBase.

Κατά την ανάλυση διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που ήταν έγκυες διαγνώστηκαν με τα πρώτα συμπτώματα πολλαπλής σκλήρυνσης κατά μέσο όρο 3,3 χρόνια αργότερα, συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν είχαν κάνει παιδί. Ανάλογη καθυστέρηση στην έναρξη των συμπτωμάτων παρατηρήθηκε και στις γυναίκες που είχαν γεννήσει· εμφάνισαν αρχικά συμπτώματα κατά μέσο όρο 3,4 χρόνια αργότερα.

Στη σχετική δημοσίευση, ο Δρ Jokubaitis θεωρεί ότι η εγκυμοσύνη μπορεί να μειώνει την υπερδραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος που πυροδοτεί την πολλαπλή σκλήρυνση, πιθανώς μακροπρόθεσμα.

«Επί του παρόντος, δεν γνωρίζουμε ακριβώς πώς η εγκυμοσύνη επιβραδύνει την εκδήλωση πολλαπλής σκλήρυνσης, αλλά πιστεύουμε ότι σχετίζεται με αλλαγές στο DNA της γυναίκας» ανέφερε συμπληρώνοντας πως το πανεπιστημιακό ίδρυμα βρίσκεται σε αναζήτηση χρηματοδότησης ώστε να διερευνήσει περαιτέρω αυτή την «συναρπαστική πιθανότητα», όπως την χαρακτηρίζει.

Ο καθηγητής Helmut Butzkueven, πρόεδρος της ερευνητικής ομάδας Πολλαπλής Σκλήρυνσης και Νευροανασολογίας και επικεφαλής της βάσης δεδομένων MSBase, σχολίασε σχετικά με τα εν λόγω συμπεράσματα πως δεν θα ήταν εφικτή η εξαγωγή τους από μικρότερης κλίμακας μελέτες και υπογράμμισε τη μέγιστη σημασία που έχει η διεθνής αυτή βάση δεδομένων ως προς τις έρευνες για την πολλαπλή σκλήρυνση.

Κατά τον ίδιο, η βάση δεδομένων παρέχει μία ευρεία εικόνα παραγόντων της πολλαπλής σκλήρυνσης και συνδράμει επίσης τους ιατρούς να αποφασίσουν τις καλύτερες στρατηγικές θεραπείας για την πρόληψη της αναπηρίας στην πολλαπλή σκλήρυνση.

«Πολλά από τα μεγάλα ερωτήματά μας θα χρειαστούν δέκα ή περισσότερα χρόνια να απαντηθούν, και μόνο με μακροχρόνια συστηματική καταγραφή σε βάσεις δεδομένων όπως η MSBase, με στοιχεία από δεκάδες χιλιάδες ασθενείς, μπορούμε να το κάνουν αυτό» επισημαίνει.

Διαβάστε επίσης

Αυτοάνοσα νοσήματα: Γιατί απειλούν οκτώ φορές περισσότερο τις γυναίκες από τους άνδρες

Πολλαπλή Σκλήρυνση: Όλα τα νέα δεδομένα στην θεραπεία της

Κορωνοϊός – Πολλαπλή Σκλήρυνση: Όλα όσα πρέπει να προσέχουν οι ασθενείς