Μια παρέμβαση στη διατροφή πριν τη χημειοθεραπεία μπορεί να βελτιώσει τα αποτελέσματά της και παράλληλα να μειώσει τις ανεπιθύμητες ενέργειες για τον ασθενή, ισχυρίζεται η πρόσφατη έρευνα που εστιάστηκε στο εντερικό μικροβίωμα και δημοσιεύεται στο Gut Microbes.

Σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Groningen και το Κέντρο Παιδιατρικού Καρκίνου Princess Maxima, μελέτη τους σε αρουραίους έδειξε πως η αποχή από το φαγητό πριν τη χημειοθεραπεία λειτούργησε προστατευτικά για το μικροβίωμα στο έντερο των πειραματόζωων.

Το εύρημα είναι σημαντικό δεδομένων των επιπλοκών της χημειοθεραπείας που οδηγούν σε εντερικές βλάβες, υπεύθυνες για συμπτώματα όπως πόνος, αιμορραγία ή διάρροια, τα οποία σπανίων αναφέρουν οι ογκολογικοί ασθενείς.

Όπως εξήγησε η επικεφαλής της έρευνας Δρ Hannah Wardill από τo Cancer Treatment Toxicities Group του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας για τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας, για τα βακτήρια του εντέρου που παρουσιάζουν μεγάλη ευαισθησία στην τροφή που προσλαμβάνουμε, η ποσότητα και όχι το είδος των τροφίμων είναι αυτό διαδραματίζει τον σημαντικότερο ρόλο.

Παλαιότερες μελέτες σημείωσαν θετικά αποτελέσματα από την παρατεταμένη αποχή από το φαγητό, ωστόσο στη νέα έρευνα εξετάστηκε αν μια σύντομη μορφή της θα αποδεικνυόταν εξίσου αποτελεσματική.

Πράγματι, μόλις 48 ώρες χωρίς κατανάλωση φαγητού πριν τη χημειοθεραπεία, ήταν αρκετές ώστε να αυξηθεί σημαντικά και με θετικά αποτελέσματα η ποικιλότητα των εντερικών βακτηρίων, γεγονός που συνδέεται με καλύτερη απόκριση του ασθενούς. Επιπλέον, επιβράδυνε τις εργασίες των κυττάρων που ευθυγραμμίζουν τα έντερα, καθιστώντας τα έτσι πιο ανθεκτικά στην κυτταροτοξική  χημειοθεραπεία.

«Η σχετική με τη θεραπεία θνησιμότητα αποτελεί θέμα που κρύβεται συχνά κάτω από το χαλί», σχολίασε η η Δρ Wardill, «επειδή οι άνθρωποι προτιμούν να μην σκέφτονται ότι μια σωτήρια θεραπεία ενδέχεται να είναι θανατηφόρα. Στην πραγματικότητα, ενώ είναι η χημειοθεραπεία είναι σημαντικά αποτελεσματική στη καταστροφή των καρκινικών κυττάρων, είναι εν γένει πολύ τοξική και ευθύνεται για σοβαρές παρενέργειες, ικανές να επιφέρουν μέχρι και το θάνατο».

Σε επόμενο στάδιο, η ερευνητική ομάδα που ανακάλυψε τη σπουδαιότητα των 48 ωρών «νηστείας» θα ερευνήσει πώς η συγκεκριμένη παρέμβαση θα μπορούσε να τροποποιηθεί, χωρίς να αναγκάζεται ο ασθενής να απέχει εξ ολοκλήρου από τη λήψη τροφής.

Διαβάστε επίσης:

Αυτή η δίαιτα είναι πολύτιμος «σύμμαχος» της αντικαρκινικής θεραπείας

Χημειοθεραπεία: Η πολύτιμη βιταμίνη που μετριάζει τις παρενέργειες

Χημειοθεραπεία: Ο παράγοντας που επηρεάζει την αποτελεσματικότητά της