Μια σημαντική ανακάλυψη αναφορικά με τη νόσο Αλτσχάιμερ πραγματοποίησαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια, η οποία μπορεί να δώσει μεγάλης ακρίβειας απαντήσεις για το πότε η νευροεκφυλιστική νόσος με τους περισσότερους από 40 εκατομμύρια ασθενείς θα μας χτυπήσει την πόρτα. Επιπλέον, το πρόσφατο εύρημα αναδεικνύει έναν απλό τρόπο να θωρακίσουμε την εγκεφαλική μας υγεία.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Current Biology, ο ύπνος αποτελεί το στοιχείο που προβλέπει το χρονικό σημείο που η νόσος θα εμφανιστεί, παράλληλα όμως, όπως επισημαίνει ο Matthew Walker, καθηγητής ψυχολογίας και νευροεπιστήμης στο Μπέρκλεϋ και επικεφαλής της έρευνας, αποτελεί και έναν σημαντικό αμυντικό μηχανισμό έναντί της, μέσω μιας διαδικασίας «αυτοκαθαρισμού» κατά τον βαθύ ύπνο.

Σε συνεργασία με τον νευροεπιστήμονα Joseph Winer και μια ομάδα ερευνητών, μελέτησαν σε 32 υγιείς μεσήλικες από τη βάση δεδομένων της Berkeley Aging Cohort Study, τη σχέση της ποιότητας του νυχτερινού ύπνου με τη συσσώρευση β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο, της κυτταροτοξικής πρωτεΐνης που συγκεντρώνεται σε πλάκες και έχει συσχετιστεί με την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ.

Κάθε συμμετέχων κοιμήθηκε ένα βράδυ επί οκτώ ώρες στο εργαστήριο του Walker, ενώ υποβλήθηκε σε μελέτη ύπνου, μια σειρά εξετάσεων που καταγράφουν τα εγκεφαλικά κύματα, τον καρδιακό ρυθμό, τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα και άλλους δείκτες ποιότητας του ύπνου.

Κατά τη διάρκεια της πολυετούς μελέτης, οι ερευνητές παρακολούθησαν τον ρυθμό παραγωγής β-αμυλοειδούς πρωτεΐνης στον εγκέφαλο των συμμετεχόντων χρησιμοποιώντας τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET SCAN), επικεντρωμένοι στο στάδιο μη γρήγορης οφθαλμικής κίνησης (non-REM) -πρόκειται για τη φάση έναρξης του βαθέος ύπνου όπου το σώμα χαλαρώνει, η θερμοκρασία του μειώνεται και περνά στη διαδικασία της ξεκούρασης.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες με διακεκομμένο συνολικά ύπνο και περιορισμένο χρονικά βαθύ ύπνο είχαν περισσότερες πιθανότητες υψηλής συγκέντρωσης β-αμυλοειδούς.

Το εύρημα κρίθηκε σημαντικό για την πρόβλεψη της εμφάνισης της νόσου, παρά τη σταθερή υγεία των συμμετεχόντων καθ’όλη τη διάρκεια της μελέτης. Η ανάδειξη του κακού ύπνου ως απλού αλλά πολύτιμου εργαλείου για την έγκαιρη διάγνωση και πρόβλεψη της πάθησης, θα φανεί παραπάνω από χρήσιμη στο κοντινό μέλλον.

Επιπλέον, τα ευρήματα έρχονται να καλύψουν ένα κενό στην περίπτωση της νόσου: μολονότι η διάγνωση και πρόβλεψη καθίστανται δυνατές μέσω του γονιδιακού ελέγχου και σχετικών αιματολογικών εξετάσεων, δεν συμβάλουν με κάποιον τρόπο στη θεραπεία του.

Αντιθέτως, σημειώνουν οι ερευνητές, ο βαθύς ύπνος αποδεικνύεται πια μια ανεκτίμητη παρέμβαση για τη θωράκιση της γνωστικής ικανότητας, ενισχύοντας παλαιότερες επιστημονικές αποδείξεις για την εμπλοκή του ύπνου στον καθαρισμό του εγκεφάλου από τις αποθέσεις β-αμυλοειδούς.

 

Διαβάστε επίσης

Νόσος Αλτσχάιμερ: Ο «τύπος» ανθρώπου που κινδυνεύει περισσότερο

Ύπνος: Κάποιοι άνθρωποι κοιμούνται καλύτερα. Πώς το πετυχαίνουν;

Νόσος Αλτσχάιμερ: Το φθηνό τεστ που κάνει διάγνωση με μεγάλη ακρίβεια