Μία διεπιστημονική ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου Μπεν Γκούριον του Ισραήλ και του Πανεπιστημίου του Τέξας ανέπτυξαν μία πρωτοποριακή τεχνολογία για την αναγνώριση των κυττάρων μελανώματος που είναι πιθανό να κάνουν μεταστάσεις σε άλλα μέρη του σώματος, χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη.
Η μέθοδος που λέγεται «ποσοτική απεικόνιση ζωντανών κυττάρων», παρουσιάστηκε πρόσφατα από τον Δρ. Assaf Zaritzky και τον καθηγητή Gaudenz Danuser.
H τεχνολογία «βιντεοσκοπεί» τα κύτταρα χρησιμοποιώντας μικροσκοπικές κάμερες και αναγνωρίζει την εμφάνιση και τα συμπεριφορικά μοτίβα των κυττάρων που έχουν μεταστατική προοπτική.
Η επιστημονική ομάδα κατέδειξε ότι ο εντοπισμός και η αξιολόγηση της λειτουργικής κατάστασης των επί μέρους κυττάρων μπορεί να προβλέψει την πιθανότητα το μελάνωμα που βρίσκεται σε τρίτο στάδιο με περιορισμένη κακοήθεια στο λεμφικό σύστημα, να προχωρήσει στο τέταρτο στάδιο, στο οποίο ο καρκίνος θα διασπαρεί από την αρχική περιοχή εκδήλωσης στο υπόλοιπο σώμα του ασθενούς.
«Πέρα από την πιθανότητα πρόβλεψης της μετάστασης, τα υπολογιστικά μοντέλα επιτρέπουν επίσης στους επιστήμονες να διαχωρίσουν τα καρκινικά κύτταρα που λήφθηκαν από διαφορετικούς ασθενείς μέσω ποσοτικοποιημένων παραγόντων οι οποίοι δεν είναι ορατοί στο γυμνό μάτι», καταλήγει ο Δρ. Zaritsky.