Η αύξηση του βάρους κατά τη διάρκεια της κύησης σε βαθμό που ξεπερνά τα συνιστώμενα όρια του Ιατρικού Ινστιτούτου της Αμερικής (ΙΟΜ) συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας της μητέρας. Αυτό αναφέρει έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Emory στην Ατλάντα με επικεφαλής την Marissa H. Platner που δημοσιεύθηκε στο Obstetrics & Gynecology.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν τη μελέτη χρησιμοποιώντας δεδομένα από αρχεία πιστοποιητικών γέννησης και εξιτηρίων από νοσοκομεία στη Νέα Υόρκη μεταξύ 2008 και 2012. Η ανάλυση των στοιχείων αυτών εξέτασε τη συσχέτιση μεταξύ της αύξησης του βάρους της εγκυμονούσας και του κινδύνου εμφάνισης ασθένειας ή θνησιμότητας. Τα δεδομένα περιελάμβαναν στοιχεία από 515.148 βρέφη που γεννήθηκαν στη Νέα Υόρκη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 24,8% των γυναικών παρουσίασε αύξηση του βάρους που κυμαινόταν κάτω από το διεθνώς συνιστώμενο όριο. Το 35,1% βρισκόταν εντός των συνιστώμενων ορίων ενώ το 32,1% των γυναικών πήραν 0,5 έως 9,5 κιλά άνω των συνιστώμενων ορίων. Επίσης στο 8% των γυναικών σημειώθηκε αύξηση του βάρους πολύ μεγαλύτερη από τα ενδεικτικά όρια.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι γυναίκες της τρίτης και της τέταρτης ομάδας που ξεπέρασαν τα συνιστώμενα όρια του IOM όσον αφορά τα κιλά της κύησης,  διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο μητρικής νοσηρότητας και θνητότητας συγκριτικά με τις γυναίκες που τα κιλά που πήραν ήταν εντός των συνιστώμενων οδηγιών.

«Η προγεννητική συμβουλευτική θα πρέπει να περιλαμβάνει συνεδρίες και συζητήσεις σχετικά με τον Δείκτη Μάζας Σώματος αλλά και το πόσο σημαντικό είναι η αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια της κύησης να γίνεται σταδιακά, με προσοχή και εντός των συνιστώμενων ορίων», καταλήγουν οι συγγραφείς.