Η λιποθυμία επηρεάζει έναν στους δύο ανθρώπους κατά τη διάρκεια της ζωής του, με αυτούς που βιώνουν αυτά τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια συχνά να φοβούνται να κοινωνικοποιηθούν ή να πάνε στη δουλειά τους.

Μια ευρέως χρησιμοποιούμενη δοκιμασία, το tilt test ή δοκιμασία ανακλίσεως, για τον εντοπισμό των ασθενών που υφίστανται απρόβλεπτα λιποθυμικά επεισόδια λόγω διαταραχής στους καρδιακούς παλμούς και ένας βηματοδότης θα μπορούσαν να αποτρέψουν τις απροσδόκητες λιποθυμίες στο μέλλον, υποστηρίζει νέα έρευνα.

Το λιποθυμικό επεισόδιο προκαλείται από πτώση στην αρτηριακή πίεση ή/και στον αριθμό των καρδιακών παλμών. Σε κάποιους ασθενείς εντοπίζεται κάποιος παράγοντας που πυροδοτεί το επεισόδιο –για παράδειγμα, το συναισθηματικό στρες, η παρουσία σε ένα πολύ ζεστό, γεμάτο κόσμο χώρο ή όταν σηκώνονται πολύ απότομα – και δίνει προειδοποιητικά σήματα όπως η αδυναμία, η ναυτία και η ζαλάδα. Υπάρχουν, όμως, και οι περιπτώσεις των ανθρώπων, κυρίως των ηλικιωμένων, που δεν παρατηρείται κανένας τέτοιου είδους παράγοντας πυροδότησης και άρα δεν υπάρχουν καθόλου προειδοποιητικά σημάδια.

«Το φαινόμενο αυτό αυξάνει απρόβλεπτα τον κίνδυνο πτώσεων και σοβαρών τραυματισμών, με τους ανθρώπους να καταλήγουν στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων. Αν κάτι τέτοιο συμβαίνει σε επαναλαμβανόμενο πλαίσιο, έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής, σε επίπεδο ίδιο με αυτό μιας χρόνιας νόσου», εξηγεί ο επικεφαλής ερευνητής, καθηγητής Michele Brignole από το Istituto Auxologico του Μιλάνου στην Ιταλία.

Μέχρι σήμερα δεν υπήρχε κάποια συγκεκριμένη θεραπεία για τα λιποθυμικά επεισόδια και οι ασθενείς λαμβάνουν συνήθως μόνο γενικές συμβουλές πρόληψης, όπως η ενυδάτωση, η αποφυγή χώρων με συνωστισμό, το τέντωμα των μυών και η ανάπαυση. Η πρόληψη, ωστόσο, είναι ιδιαίτερα δύσκολη όταν δεν υπάρχουν προειδοποιητικά σημάδια.

Στο πλαίσιο αυτό, η μελέτη BIOSync CLS εξέτασε αν ένας βηματοδότης θα μπορούσε να αποτρέψει τα απρόβλεπτα λιποθυμικά επεισόδιο που προκαλούνται από διαταραχή στους καρδιακούς παλμούς. Οι ασθενείς με τη συγκεκριμένη αιτία λιποθυμίας εντοπίστηκαν μέσω της δοκιμασίας ανάκλισης (tilt test), διαδικασία που γίνεται με τον ασθενή ξαπλωμένο σε ένα ειδικό κρεβάτι το οποίο έχει την δυνατότητα να παίρνει κλίση συνήθως έως 60 μοίρες. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης παρακολουθούνται η αρτηριακή πίεση και ο καρδιακός ρυθμός.

Η μελέτη περιελάμβανε 128 ασθενείς άνω των 40 ετών που είχαν λιποθυμήσει τουλάχιστον δύο φορές τα δύο προηγούμενα χρόνια χωρίς κάποιο προηγούμενο προειδοποιητικό σημάδι. Το tilt test έδειξε ότι η λιποθυμία προήλθε λόγω των διαταραγμένων καρδιακών παλμών.

Όλοι οι συμμετέχοντες στη μελέτη έλαβαν βηματοδότη, με τους ερευνητές να επιλέγουν τυχαία σε ποιους θα είναι ενεργοποιημένος και σε ποιους απενεργοποιημένος και στη συνέχεια να τους παρακολουθούν για λιποθυμικά επεισόδια.

Κατά τη διάρκεια μιας μέσης παρακολούθησης 11,2 μηνών, περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς (53%) στην ομάδα ελέγχου λιποθύμησαν, σε αντίθεση με το 16% της ομάδας με τον ενεργοποιημένο βηματοδότη, εύρημα που μεταφράζεται σε κατά 77% χαμηλότερο κίνδυνο λιποθυμίας για τη δεύτερη ομάδα.

Οι ερευνητές εκτίμησαν ότι σε δύο χρόνια, τα 2/3 (68%) της ομάδας ελέγχου θα είχε κάποιο λιποθυμικό επεισόδιο, σε σύγκριση με το 1/5 (22%) της ομάδας με τον ενεργοποιημένο βηματοδότη, καθώς το εμφύτευμα θα παρείχε 77% μείωση στον σχετικό κίνδυνο λιποθυμίας για δύο χρόνια και 46% μείωση στον απόλυτο κίνδυνο.

Περίπου 2,2 ασθενείς θα χρειάζονταν βηματοδότη για να αποτρέψουν τη λιποθυμία. Με άλλα λόγια, αν 11 ασθενείς λάμβαναν βηματοδότη, η λιποθυμία θα μπορούσε να αποφευχθεί στους πέντε από αυτούς.

Σημειώνεται ότι η τοποθέτηση βηματοδότη προκάλεσε ελάχιστες παρενέργειες στους πέντε ασθενείς (4%), με τον καθηγητή Brignole να αναφέρει: «Η μελέτη μας δείχνει ότι ο βηματοδότης μπορεί να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για επιλεγμένους ανθρώπους με απροσδόκητα λιποθυμικά επεισόδια. Το tilt τεστ είναι ένας απλός και μη επεμβατικός τρόπος να εντοπίσουμε αυτούς που θα μπορούσαν να ωφεληθούν. Ευελπιστούμε ότι αυτή η νέα θεραπευτική επιλογή θα καταστήσει αυτούς τους ασθενείς ικανούς να συνεχίσουν μια κανονική ζωή χωρίς φόβο και απώλειες στιγμές».

Διαβάστε επίσης

Κολπική μαρμαρυγή: Έτσι θα μειώσετε κατά 26% τον κίνδυνο

Θέλετε να είστε fit; Να τι πρέπει να κάνετε!

Με αυτή τη συσκευή θα είμαστε σίγουροι για την υγεία της καρδιάς μας