Γιατί οι άνδρες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τις γυναίκες για πιο σοβαρά συμπτώματα και χειρότερα αποτελέσματα από τη νόσο COVID-19 ανεξάρτητα από την ηλικία των μεν και των δε;
Σε μια προσπάθεια να κατανοήσουν τους λόγους για τους οποίους παρατηρείται το εν λόγω φαινόμενο, επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Wake Forest πραγματοποίησαν μια επανεξέταση δημοσιευμένων προκλινικών δεδομένων σχετικά με την ορμονική δραστηριότητα του κάθε φύλου, και ειδικότερα αυτή των οιστρογόνων.
Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες στη σχετική δημοσίευση στο Current Hypertension Reports, «γνωρίζουμε ότι ο κορωνοϊός επηρεάζει την καρδιά και ότι τα οιστρογόνα λειτουργούν προστατευτικά έναντι των καρδιαγγειακών παθήσεων στις γυναίκες, επομένως η πιθανή εξήγηση φάνηκε να είναι οι ορμονικές διαφορές μεταξύ των δύο φύλων.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Αναισθησιολογίας, Δρ. Leanne Groban, υποστηρίζουν ότι η υπάρχουσα βιβλιογραφία δείχνει ότι το μετατρεπτικό ένζυμο της αγγειοτενσίνης (ACE2), το οποίο είναι προσκολλημένο στις κυτταρικές μεμβράνες της καρδιάς, των αρτηριών, των νεφρών και του εντέρου, είναι ο κυτταρικός υποδοχέας του κορωνοϊού που είναι υπεύθυνος για τις λοιμώξεις από COVID-19 και βοηθά τον ιό ώστε να εισβάλλει στα κύτταρα αυτών των οργάνων.
Η επανεξέτασε έδειξε, επίσης, ότι τα οιστρογόνα χαμηλώνουν τα επίπεδα του ACE2 στην καρδιά, πράγμα που είναι πιθανό να μετριάζει τη σοβαρότητα της COVID-19 στις γυναίκες. Αντίθετα, τα υψηλότερα επίπεδα ACE2 στους ιστούς θα μπορούσαν να θεωρηθούν υπεύθυνα για τα σοβαρότερα συμπτώματα των ανδρών.
«Ευελπιστούμε ότι η επανεξέτασή μας σχετικά με τον ρόλο των οιστρογόνων στην έκφραση και τη ρύθμιση του ACE2 θα μπορέσει να εξηγήσει τις διαφορές που παρατηρούνται στις λοιμώξεις και τα αποτελέσματα της COVID-19 ανάμεσα στα δύο φύλα και θα λειτουργήσει ως οδηγός για τις τρέχουσες θεραπείες και την ανάπτυξη νέων», καταλήγει ο Δρ. Groban.
Διαβάστε επίσης
Κορωνοϊός: Τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης φέρνουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου
Κορωνοϊός: Δύο στοιχεία αυξάνουν κατά 48% την πιθανότητα να έχετε κολλήσει
Κορωνοϊός: Η συχνή παρενέργεια που αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου