Ανησυχία για τον αντίκτυπο της παχυσαρκίας στην αποτελεσματικότητα ενός μελλοντικού εμβολίου για την COVID-19 εκφράζουν οι υπογράφοντες μελέτη παρατήρησης που διενεργήθηκε υπό το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Τσάπελ Χιλ και δημοσιεύεται στο Obesity Reviews.
Οι ερευνητές εξέτασαν τη διαθέσιμη δημοσιευμένη βιβλιογραφία για τα κρούσματα του κορωνοϊού και διαπίστωσαν ότι οι παχύσαρκοι (με δείκτη μάζας σώματος άνω του 30) είχαν πολύ αυξημένο κίνδυνο για νοσηλεία (113%), εξίσου μεγάλες πιθανότητας να εισαχθούν στη ΜΕΘ (74%) και υψηλότερο κίνδυνο θανάτου (48%) από τον ιό.
Οι ερευνητές εξέτασαν ανοσολογικά και βιοϊατρικά δεδομένα για να διαμορφώσουν ένα λεπτομερές περίγραμμα των οδών και μηχανισμών που συνδέουν την παχυσαρκία με αυξημένο κίνδυνο από την COVID-19, καθώς και την αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης πιο σοβαρών επιπλοκών. Η παχυσαρκία σχετίζεται ήδη με πολλούς υποκείμενους παράγοντες κινδύνου, όπως η υπέρταση, ο διαβήτη τύπου 2, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και η χρόνια νεφρική και ηπατική νόσος.
Μεταβολικές αλλαγές που προκαλούνται από την παχυσαρκία -όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη και η φλεγμονή- καθιστούν δύσκολο για τα παχύσαρκα άτομα να καταπολεμήσουν ορισμένες λοιμώξεις, τάση που παρατηρείται και ως προς τη γρίπη και την ηπατίτιδα.
Σε περιόδους λοίμωξης, ανεξέλεγκτα επίπεδα γλυκόζης ορού, κάτι που είναι συχνό σε άτομα με υπεργλυκαιμία, μπορεί να επηρεάσουν τη λειτουργία των ανοσοκυττάρων. «Όλοι αυτοί οι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν το μεταβολισμό των ανοσοκυττάρων, ο οποίος καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός αντιδρά στα παθογόνα, όπως ο SARS-CoV-2» επισημαίνει η συν-συγγραφέας της μελέτης Melinda Beck, καθηγήτρια Διατροφολογίας στη Σχολή Παγκόσμιας Δημόσιας Υγείας Gillings.
«Παχύσαρκα άτομα είναι επίσης πιο πιθανό να αντιμετωπίζουν καταστάσεις που καθιστούν πιο δύσκολη την καταπολέμηση της νόσου, όπως η υπνική άπνοια, η οποία αυξάνει την πνευμονική υπέρταση, ή ένας δείκτης μάζας σώματος που δυσχεραίνει τη διασωλήνωση στο νοσοκομείο», αναφέρει επεξηγηματικά.
Προγενέστερη μελέτη της Melinda Beck και συναδέλφων της έχει καταδείξει ότι το εμβόλιο της γρίπης είναι λιγότερο αποτελεσματικό σε ενήλικες με παχυσαρκία. Το ίδιο μπορεί να ισχύει για ένα μελλοντικό εμβόλιο για τον SARS-CoV-2, επισημαίνει αποσαφηνίζοντας σε κάθε περίπτωση πως ακόμη και ένα εμβόλιο που προσφέρει λιγότερη προστασία δεν παύει να προσφέρει παράλληλα κάποιο επίπεδο ανοσίας.
«Δεν λέμε ότι το εμβόλιο θα είναι αναποτελεσματικό σε άτομα με παχυσαρκία, αλλά μάλλον ότι η παχυσαρκία πρέπει να θεωρηθεί ως τροποποιητικός παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη στις δοκιμές εμβολίων» διευκρινίζει.
Ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες η παχυσαρκία έχει διαστάσεις επιδημίας, με το 40% των Αμερικανών να είναι παχύσαρκοι, κατάσταση η οποία επιδεινώθηκε από το lockdown.
Η εργασία από το σπίτι, ο περιορισμός των κοινωνικών επισκέψεων και η μείωση των καθημερινών δραστηριοτήτων -στην προσπάθεια να ανακοπεί η εξάπλωση του ιού – σημαίνει ότι κινούμαστε λιγότερο από ποτέ, συμπληρώνει ο επικεφαλής συγγραφέας της εν λόγω μελέτης, Barry Popkin, καθηγητής Διατροφολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Τσάπελ Χιλ και μέλος του Carolina Population Center.
Ο ίδιος υπογραμμίζει, επίσης, πως ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας περιορίζει περαιτέρω τη δυνατότητα ανθρώπων που ήταν ήδη οικονομικά επισφαλείς να ακολουθούν μία υγιεινή διατροφή. Αυξάνεται κατ’ επέκταση έτσι ακόμη περισσότερο η κατανάλωση πρόχειρου φαγητού -πολύ φθηνά επεξεργασμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, νάτριο, κορεσμένα λιπαρά, και πολλά άλλα συστατικά επιβλαβή για την υγεία.
Εξ ου και το μήνυμα που στέλνει, στη βάση των ευρημάτων της μελέτης, είναι πως οι κυβερνήσεις πρέπει να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις και να εφαρμόσουν πολιτικές δημόσιας υγείας με το βλέμμα στη μείωση του ποσοστού της παχυσαρκίας στον πληθυσμό.
Διαβάστε επίσης
Κορωνοϊός – Lockdown: Ένοχο για την επιδείνωση ενός σοβαρού προβλήματος υγείας
Κορωνοϊός – Γαλλία: Η παχυσαρκία παράγοντας κινδύνου για τη μόλυνση με τον Covid-19